Burgemeester Dordrecht: vermijd contact met roet

Inwoners van het zuidoostelijke deel van de Hoeksche Waard en het zuidwestelijk puntje van het Eiland van Dordrecht moeten voorkomen dat ze met neergedaald roet in aanraking komen. Dat zei burgemeester van Arno Brok van Dordrecht vanochtend tijdens een ingelaste persconferentie naar aanleiding van de brand op een industrieterrein in het nabijgelegen Moerdijk.

De lucht boven Dordrecht kreeg veel rook te verwerken van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk die gisteren in alle hevigheid woedde.

“Consumeer geen groente uit eigen tuin, laat kinderen niet op speeltoestellen spelen en laat huisdieren niet vrij buiten rondlopen,” zei de Dordtse burgemeester. Dit geldt volgens hem niet voor inwoners buiten de genoemde gebieden, “zolang zij zelf geen bijzonderheden waarnemen.”


Grotere kaart weergeven

Inwoners in het zuidoostelijke deel van de Hoeksche Waard en het zuidwestelijk puntje van het Eiland van Dordrecht krijgen een brief thuis met instructies.

Acht bedrijven ontruimd
Op het industrieterrein in Moerdijk zijn vandaag nog acht bedrijven ontruimd wegens “stank en irritatie” als gevolg van de brand, zei coördinerend burgemeester Peter van der Velden van Breda. Over de oorzaak van de brand is volgens hem nog niets duidelijk.

De brandweer gaf  vandaag even na middernacht het sein ‘brand meester’. Volgens Van der Velden is de “schade voor de gezondheid van de burgers beperkt gebleven.” Op verschillende plaatsen zijn nog kleine brandjes en er komt nog steeds rook vrij. Op het complex staat nog 100 ton aan gevaarlijke stoffen, maar de brandweer heeft de situatie onder controle.

Volgens burgemeester Wim Denie van Moerdijk kunnen de ramen en deuren in de omgeving van zijn stad weer open. “Veiligheid en nazorg voor burgers en werknemers van getroffen bedrijven” hebben nu de prioriteit.

    • Bart Hinke