Dader aanslag Mali claimt lid te zijn van Al-Qaeda

De man gearresteerd voor de aanslag op de Franse ambassade in Mali. Foto AFP / Habib Kouyate

De man die gisteren de Franse ambassade in Mali aanviel claimt lid te zijn van Al-Qaeda en de Tunesische nationaliteit te hebben. Dat bericht persbureau AP vandaag vanuit Mali.

De aanval was primitief: na een aantal schoten wierp de man een brandende gasfles naar de ambassade. Twee personen raakten gewond, aldus de lokale politie, en er was alleen lichte schade.

De lokale politie kan de claims niet bevestigen. De man had geen identiteitspapieren bij zich.

Frankrijk ziet voortdurend gevaar in Mali
De aanval “drukt ons weer met de neus op de realiteit van de bedreigingen voor Franse belangen en ingezetenen in de Sahel-regio”, aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. “De grootst mogelijke waakzaamheid blijft geboden.”

Franse en Malinese autoriteiten onderzoeken de aanslag samen, aldus de woordvoerder, die zei geen enkele informatie te hebben over een mogelijk motief.

Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM) is actief in het West-Afrikaanse land en heeft ontvoeringen van Fransen geclaimd. Mali was vroeger een Franse kolonie. AQIM ontstond in Algerije en is in 2006 samen gegaan met ‘het andere’ Al-Qaeda. Sindsdien is het in de hele Sahel-regio actief, met name tegen de grote Franse aanwezigheid.

    • Hans van der Lugt