207 dagen en nog steeds geen nieuw kabinet in België

Een gele auto, geparkeerd vlakbij het N-VA hoofdkwartier in Brussel, promoot de republiek van Vlaanderen, de republiek van Wallonië en daarmee het einde van België.
Een gele auto, geparkeerd vlakbij het N-VA hoofdkwartier in Brussel, promoot de republiek van Vlaanderen, de republiek van Wallonië en daarmee het einde van België. Foto AFP / Belga / Julien Warnand

De Belgische kabinetsformatie is nu 207 dagen onderweg en is compleet vastgelopen. De twee belangrijkste Vlaamse partijen wezen gisteren de voorstellen van koninklijk bemiddelaar Johan vande Lanotte af.

Zonder N-VA en CD&V geen kans
De overige partijen zien er wel een basis in om verder te praten, maar zonder de Vlaamse nationalistische partij N-VA en de christendemocratische CD&V maakt een formatie geen serieuze kans.

’207 dagen na de verkiezingen MUURVAST’, kopt het Belgische dagblad De Standaard vandaag. ‘Noodregering of dan toch nieuwe verkiezingen?’, schrijft De Morgen. De formatie is de langste in de Belgische geschiedenis en nog één dag verwijderd van het Nederlandse formatierecord in 1977.

Nota wijzigen, anders einde onderhandelingen
Zowel de N-VA als de CD&V willen de nota van Vande Lanotte op een aantal - voor hun essentiële - punten gewijzigd zien. Zolang dat niet gebeurt, zijn verdere onderhandelingen van tafel.

NRC-redacteur Floris van Straaten over de nota:

“In zijn zestig pagina’s tellende nota heeft Vande Lanotte geprobeerd Vlamingen én Walen tevreden te stellen. De Vlaamse partijen eisen  meer fiscale autonomie voor de gewesten. De Waalse partijen willen  zulke overdrachten liever beperken omdat ze vrezen daarvan de dupe te worden.”

Vanmiddag moet blijken of Vande Lanotte, die sinds oktober bemiddelt, alsnog een lijmpoging wil ondernemen. Zo niet, dan zijn dit de mogelijke scenario’s:

  1. De onderhandelingen weer vanaf nul beginnen met andere partijen.
  2. De regering-Leterme II omvormen tot een noodregering. De huidige regering beschikt over weinig bevoegdheden en dat kan niet lang meer voortduren.
  3. Nieuwe verkiezingen.

    • Marije Willems