Zambia verdenkt diplomaten China

Een rechter in Zambia heeft om de arrestatie gevraagd van twee Chinese diplomaten die werkzaam zijn op de ambassade in de hoofdstad Lusaka. De twee stonden garant voor de borgtocht van twee Chinese managers van een kolenmijn die ervan verdacht worden in oktober op Zambiaanse mijnwerkers te hebben geschoten. Bij het incident vielen elf gewonden.

De mijnmanagers hadden gisteren voor de rechter moeten verschijnen, maar kwamen niet opdagen. Ze waren na betaling van ruim 8.000 euro en bemiddeling van hun ambassade in oktober op borgtocht vrijgelaten. De Zambiaanse justitie vreest dat ze zijn teruggekeerd naar China.

Het schietincident raakte in Zambia een gevoelige snaar. Steeds meer mijnen in het land zijn de laatste jaren in handen gekomen van Chinese bedrijven en kranten berichten regelmatig over slechte arbeidsomstandigheden.

Oppositiepoliticus Michael Sata, die in 2006 campagne voerde met een anti-Chinese agenda, beklaagt zich erover dat buitenlanders kunnen „wegkomen” met het beschieten van Zambiaanse mijnwerkers. „Dit betekent dat Chinezen boven de wet staan.”

De Chinese ambassade in Zambia noemt de schietpartij een „geïsoleerd incident”.