Welke boeken kunnen je leven redden?

Natuurlijk, een boek moet kunnen boeien, emoties oproepen, je meenemen naar een andere wereld. Maar kunnen ze je leven redden? Electric Literature zocht uit welke boeken een kogel voor je kunnen opvangen.

Vijf van dikste boeken van vorig jaar én Amazon’s Kindle werden van een paar meter afstand beschoten. Bij het merendeel was het resultaat teleurstellend. The Thousand Autumns Of Jacob De Zoet van David Mitchell? Niet op vertrouwen. Jonathan Franzens bestseller Freedom (Franzen, die eens de slechtst geschreven seksscène schreef)? Niet lezen in gevaarlijke wijken. de Kindle e-reader? Evenmin.

Slechts op één boek is het adagium ‘niet doorheen te komen’ van toepassing, dit keer in positieve zin: bij Witz van Joshua Cohen bieden de bladzijden genoeg weerstand om de lezer daarachter in leven te houden.

    • Peter Zantingh