Weer impasse in Ivoorkust na mislukt overleg

De politieke impasse in Ivoorkust is verdiept na de hernieuwde weigering van Laurent Gbagbo om op te stappen als president. De algemeen erkende verkiezingswinnaar Alassane Ouattara weigert om nog met Gbagbo te praten. De vrees voor geweld neemt weer toe.

Een hoge medewerker verklaarde gisteravond dat Gbagbo bereid is om te praten over oplossingen voor Ivoorkust, maar dat hij onder geen beding zal terugtreden. Gbagbo blijft volhouden dat hij de verkiezingen van 28 november heeft gewonnen, al geniet oppositieleider Ouattara internationale steun. Gbagbo’s volharding is een tegenslag voor de Afrikaanse onderhandelaars die gisteren voor de tweede keer naar Ivoorkust waren gekomen. Zij hadden verklaard dat Gbagbo bereid was „zonder voorwaarden vooraf” te praten over een uitweg uit de crisis in Ivoorkust.

Een woordvoerder van Ouattara zei na de mislukte bemiddelingspoging dat „de militaire voorbereiding” de enig overgebleven optie is om Gbagbo weg te krijgen. Ouattara zelf had al gezegd dat „de discussie voorbij is”.

De economische gemeenschap van West-Afrikaanse landen ECOWAS heeft gedreigd Gbagbo met geweld te verdrijven. De voorzitter van ECOWAS, president Goodluck Jonathan van Nigeria, wil echter de diplomatie toch nog een kans gunnen. Dat de manoeuvreerruimte daarbij uiterst klein is, blijkt ook uit de door de Verenigde Staten en Afrikaanse Unie herhaalde verklaring dat een machtsdeling zoals in Kenia en Zimbabwe onacceptabel is in Ivoorkust.

De Ivoriaanse oproerpolitie viel gisteren een kantoor van Ouattara’s partij in de stad Abidjan binnen en schoot één persoon dood. Tientallen mensen werden gearresteerd. De politie zei naar wapens te zoeken. Die werden niet gevonden. (Reuters, AP, AFP)