Waarom ‘Huckleberry Finn’ vanmorgen trending is op Twitter

Mark Twain in 1907

Elke ochtend kijkt nrc.nl naar een ‘trending topic’, een van de onderwerpen waar (vooral in de Verenigde Staten) het meest over wordt gesproken op Twitter. Vandaag wordt er veel getwitterd over ‘Huckleberry Finn’, een personage van de Amerikaanse schrijver Mark Twain (Wikipedia).

Gisteren maakte uitgever NewSouth Books bekend een nieuwe editie van Mark Twains The Adventures of Huckleberry Finn (1885) uit te geven. De reden dat er nu zoveel over wordt getwitterd is dat de uitgever van plan is om ‘the n-word’ uit de editie te verwijderen. ‘The n-word’ verwijst naar ‘nigger’. Het boek is in de woorden van NRC-Boekenredacteur Pieter Steinz een ‘komische schelmenroman in spreektaal over een jongen die met een gevluchte slaaf de Mississippi afvaart’. Logisch dus dat het af en toe over ‘niggers’ gaat. De onvrede op Twitter is groot. Gebruiker Kirsten twittert:

They’re removing the “N-word” from Huckleberry Finn… How can they censor classic literature? You can’t just edit out history. What’s next?

Waarop gebruiker BettyFckinWhite Betty F*ckin’ White twittert:

Huckleberry Finn is eliminating the “N” word from new editions to be less offensive. Also, Moby Dick will now be called Moby Penis.