Vogels vallen nu ook in Europa dood uit de lucht

Een werknemer van de milieudienst raapt dode vogels in Beebe, Arkansas.
Een werknemer van de milieudienst raapt dode vogels in Beebe, Arkansas. Foto AP / Warren Watkins

Na Arkansas en Louisiana, vallen nu ook in Europa de vogels dood uit de lucht. Gisteravond werden tussen de vijftig en honderd dode kauwen op straat gevonden (beeld) in het Zweedse stadje Falköping.

Experts voeren ter plaatse onderzoek uit om het bizarre fenomeen te kunnen verklaren. Zowel de Zweedse politie als dierengeneeskundige experts willen niet speculeren over de doodsoorzaak, meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter. De situatie wordt als zeer zeldzaam bestempeld. Een paar vogels zijn opgestuurd voor onderzoek naar een instituut in Uppsala.

Opnieuw dode vogels in VS
Ook in de VS zijn opnieuw vogels in groten getale gestorven. Gisteren vielen vijfhonderd vogels dood uit de lucht nabij Pointe Coupee Parish in de Amerikaanse staat Louisiana. Afgelopen zaterdag werden in Beebe, in de staat Arkansas, ook al drieduizend dode vogels (beeld) gevonden. Om onverklaarbare redenen heeft het Amerikaanse persbureau AP foto’s van de dode vogels teruggetrokken.

Vogels schrikken zich dood door vuurwerk…
Over de doodsoorzaak van de vogels wordt gesteggeld. Biologen zitten er bovenop. “Er is waarschijnlijke een fysieke reden, maar ik betwijfel of we ooit te weten zullen komen wat het was”, aldus Thurman Booth, van de afdeling natuurbehoud van de staat Arkansas.

Toch zijn er ook Amerikaanse wetenschappers die het mysterie denken te hebben opgelost, meldt de populair wetenschappelijke nieuwssite Scientias. De officiële doodsoorzaak luidt: trauma. Het trauma zou zijn veroorzaakt zijn door de harde klappen van het vuurwerk, waardoor de vogels fataal tegen gebouwen zijn gevlogen. “De vogels vlogen ter hoogte van daken in plaats van boomtoppen,” vertelt onderzoeker Karen Rowe. “De dieren zien slecht en dus begonnen ze overal tegenaan te botsen.”

… of door onweer?
De dood kan ook te maken hebben met hevige onweersbuien. Een dag voordat de vogels neerstortten teisterden tornado’s de staat Arkansas.

Onderzoek vogels
Wetenschappers in Louisiana en Arkansas hebben de vogellijkjes naar onderzoekers van de Universiteit van Georgia gestuurd. Het kan nog een maand duren voordat de uitslagen van de onderzoeken binnen zijn.

Het is nog onduidelijk of de gevallen met elkaar te maken hebben.