Vaste baan aan de universiteit, vergeet het

Eerst een jaarcontract, dan een kortdurende aanstelling met behulp van een onderzoeksbeurs, daarna nog een jaarcontract en ten slotte: niks. Veel jonge wetenschappers zal deze reeks van arbeidsverbintenissen bekend voorkomen, want het is in Nederland nog steeds erg moeilijk om een vaste baan te krijgen bij een universiteit.

Gisteren publiceerde het Rathenau Instituut het rapport Op het juiste moment op de juiste plaats, waarin nog eens aandacht voor deze problematiek wordt gevraagd. De conclusies van het onderzoek zijn stevig. Talentvolle wetenschappers aan wie een vaste baan is beloofd door een universiteit, krijgen die lang niet altijd. Ook al voldoen onderzoekers aan afgesproken prestatie-eisen, dan nog krijgen ze vaak alleen tijdelijke contracten. Een vaste aanstelling krijgen is een kwestie van toeval. Effectief personeelsbeleid voor onderzoekstalenten hangt af van een betrokken hoogleraar als begeleider, concludeert het instituut.

Om goed te scoren in internationale ranglijsten moeten universiteiten goede wetenschappers aan zich verbinden, schrijven de samenstellers van het rapport. Toch lijkt er weinig systeem te zitten in het behouden van de beste mensen als werknemer. De publicatie van veel artikelen gaf niet de doorslag voor een vaste baan aan de universiteit, hard werken ook niet. Het schrijnendste geval dat de onderzoekers tegenkwamen, was een wetenschapper die 23 tijdelijke aanstellingen verzameld had.