NS test ov-chipkaart als betaalpas, voor invoering is fiat DNB nodig

Je broodje, koffie of tijdschrift afrekenen met je ov-chipkaart. De NS test momenteel of dat goed werkt. Wel is nog onzeker of de NS toestemming krijgt van De Nederlandsche Bank (DNB) om de pas in te zetten als betaalmiddel.

Update 14:39:
DNB moet nog toestemming geven voor betaalfunctie ov-chip

DNB heeft eerder bepaald dat de pas alleen mag worden gebruikt om met het openbaar vervoer te reizen, reageert de SP vandaag. Volgens de NS is voor de proef wel toestemming verleend. “Alle bedrijven die een pas hebben die ook bij andere bedrijven kan worden ingezet als betaalmiddel moeten daarvoor toestemming hebben van De Nederlandsche Bank”, laat SP-Kamerlid Paulus Jansen via een medewerker weten aan persbureau Novum.

‘Gebrekkige beveiliging’
Waarom DNB enkel toestemming heeft gegeven om de kaart voor het openbaar vervoer te gebruiken is niet duidelijk. Volgens de SP was de gebrekkige beveiliging van de kaart hier een belangrijke oorzaak van. Eerder is al aangetoond dat hackers van buitenaf gegevens van de kaart kunnen lezen en het saldo kunnen veranderen.

Reizigersorganisatie Rover is voorstander van de ov-chipkaart als betaalmiddel. De kaart is volgens de organisatie veilig genoeg en het afrekenen ermee vergroot het reizigersgemak.

Proef op Amersfoort CS
Bij de proef kunnen vijfhonderd medewerkers van het bedrijf achter de ov-chipkaart, TLS, hun chipkaart als betaalpas gebruiken, schrijft het AD vandaag. Het betalen is net zo makkelijk als inchecken; je hoeft je pasje enkel voor het apparaat te houden.

De ov-chipkaart is alleen op het station van Amersfoort als betaalpas te gebruiken. Als de proef succesvol verloopt, kunnen treinreizigers in de toekomst hun ov-chipkaart ook gebruiken als betaalpas. Mogelijk kan in de toekomst met de pas ook een fiets op het station worden gehuurd, aldus een NS-woordvoerder in de krant.

Dat de pas multifunctioneel zou worden in het gebruik, was al de inzet, reageert NRC-redacteur Lolke van der Heide. Maar hoe fraudegevoelig is de kaart?

“Het reizen met de ov-chipkaart werkt goed. Sinds de invoering van de kaart hebben er weinig storingen plaatsgevonden. Wat betreft de fraudegevoeligheid is het zo dat elke kaart in principe te hacken is. Maar dat de NS en TLS (ov-chipkaartbedrijf red.) de stap maken om de kaart als betaalmiddel in te zetten getuigt van vertrouwen.”

De proef met ov-chipkaart loopt tot 1 april. Daarna zal de NS de proef evalueren.

Waar in de wereld nog meer?
In Azië is de ov-chipkaart al enkele jaren in gebruik als betaalpas. In onder meer Japan, Hongkong en Taiwan betalen reizigers met hun kaart.