Stijging hergebruik kunststof afval

Het hergebruik van kunststof verpakkingsafval stijgt. Maar de inspectie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zet wel vraagtekens bij eerdere gegevens van de verpakkingsindustrie over de recycling.

Dit blijkt uit informatie die staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De doelstelling in 2009 was om 32 procent van kunststof afval te recyclen. Die doelstelling is volgens Atsma gehaald. Voor 2010 was het streven om 38 procent opnieuw te gebruiken. Cijfers over vorig jaar zijn nog niet bekend.

Uit de rapportage van Atsma blijkt dat het hergebruik van kunststof nog laag is in vergelijking met glas en papier. Van papier wordt inmiddels 95 procent hergebruikt, van glas 92 procent.

De kritiek van de inspectie van het ministerie op de cijfers uit 2008 – toen sprake was van een hergebruik van 27 procent – dateert al van begin vorig jaar. In een rapport uit maart, dat pas eind december naar de Tweede Kamer is gestuurd, constateert de inspectie dat de cijfers onbetrouwbaar zijn door dubbeltellingen en door het meerekenen van procesmateriaal. Daardoor was in 2008 de omvang van hergebruik nog onduidelijk. De inspectie roept het bedrijfsleven op te zorgen voor betrouwbare hergebruikcijfers.

Volgens een woordvoerder van Nedvang, de vertegenwoordiger van de verpakkingsindustrie, heeft de branche geleerd van de fouten uit 2008. „Wij waren toen bezig met het opzetten van een systeem voor hergebruik. De inspectie was daar kritisch over, en wij hebben veel aanbevelingen overgenomen”, zegt een woordvoerder van Nedvang. „Je ziet nu dat staatssecretaris Atsma onze gegevens over 2009 heeft overgenomen.”

Dat het kritische rapport van de inspectie pas negen maanden na verschijning naar de Tweede Kamer is verstuurd, is volgens een woordvoerder van het departement niet ongewoon. „Daar zit niets achter. We wachtten nog op een vervolgrapport van de inspectie, en dat zou samen met het eerdere rapport en met een rapport van de verpakkingsindustrie naar de Kamer zijn verstuurd. Het tweede rapport van de inspectie bleek echter pas eind januari afgerond te zijn. En de Kamer was toegezegd het beschikbare materiaal voor de jaarwisseling te krijgen.”