Snacks kopen met ov-chip

De NS bekijkt of de OV-chipkaart kan worden gebruikt als betaalpas in winkels op stations. De NS is begonnen met een test waaraan vijfhonderd medewekers van het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Link Systems, hun chipkaart als betaalpas gebruiken. De proef loopt tot april van dit jaar.

Dat bevestigen de Nederlandse Spoorwegen (NS) tegen persbureau Novum. De test vindt voorlopig alleen plaats op het station van Amersfoort. Daar staat het hoofdkantoor van Trans Link Systems (TLS). Op het station kan betaald worden bij de kiosk, een snackbar, een broodjeszaak en een fastfoodketen.

Uit de proef moet blijken of de OV-chipkaart gemakkelijk als betaalmiddel te gebruiken is. De houder van de OV-chipkaart kan mogelijk in de toekomst met de pas ook voor andere diensten betalen, zoals het huren van een fiets bij het station. Het verrekenen van het bedrag gebeurt op dezelfde manier als het inchecken in de trein.

Wel zal De Nederlandse Bank toestemming moet geven om de chipkaart als betaalmiddel in winkels te gebruiken. De OV-chipkaart mag volgens De Nederlandse Bank op dit moment alleen nog als betaalmiddel voor openbaar vervoer worden gebruikt.

In andere landen, zoals Taiwan, kunnen reizigers hun chipkaart al enkele jaren gebruiken om in winkels af te rekenen.