Republikeinen willen zorgwet Obama afschaffen

De nieuwe Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft aangekondigd dat zij als een van haar eerste daden de afschaffing in stemming zal brengen van de zorgwet die president Barack Obama vorig jaar doorvoerde. Het Congres komt vandaag voor het eerst na de verkiezingen van begin november bijeen in de nieuwe samenstelling.

Het voorstel tot afschaffing van de wet die Amerikanen per 2014 verplicht een zorgverzekering te nemen, lijkt vooral symbolisch. De Democraten hebben nog altijd een meerderheid in de Senaat, die het voorstel ook nog zou moeten goedkeuren, en de president kan uiteindelijk zijn veto uitspreken. Wel kunnen de Republikeinen de financiering van de uitvoering van de wet in het Congres vertragen of proberen tegen te houden.

De zorgwet, die naar verwachting 32 miljoen van de nu 46 miljoen onverzekerde Amerikanen een polis zal doen afsluiten, geldt als de grootste politieke overwinning van Obama tot nu toe. De wet wordt bestreden door anti-overheidsgezinde activisten en is in ruim twintig staten juridisch aangevochten. De verwachting is dat Obama de invoering doorzet, terwijl de rechtszaken lopen.

Republikein John Boehner vervangt vandaag Democraat Nancy Pelosi als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de machtigste politieke functie na de president en vicepresident. Na de historische nederlaag van de Democraten bij de verkiezingen telt het Huis (435 zetels) vanaf vandaag formeel 242 Republikeinen en 193 Democraten. De Senaat met in totaal 100 zetels telt in de nieuwe samenstelling 53 Democraten en 47 Republikeinen.

In aanloop naar de nieuwe machtsverhoudingen in Washington ratificeerde Obama gisteren een wet waarmee 1,4 miljard dollar (1 miljard euro) wordt gereserveerd voor de controle op levensmiddelen. De wet behelst de grootste hervorming van de voedselcontrole sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. De wet geeft onder meer de Food and Drug Administration voor het eerst de bevoegdheid geproduceerd voedsel uit de handel te halen. Voorheen kon de autoriteit alleen een verzoek doen aan producenten. Van de 310 miljoen Amerikanen belanden er per jaar 180.000 in het ziekenhuis en overlijden er 3.000 door voedselvergiftiging, volgens de Centers for Disease Control and Prevention . (AP, Reuters)