Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Reinout Oerlemans verfilmt ontdekkingstocht Nova Zembla

De kaart van Nova Zembla (Atlas van Loon, 1664), met Het Behouden Huys

Reinout Oerlemans (Wikipedia) gaat een 3D-film maken over de avonturen van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (Wikipedia). Barentsz strandde in 1596 op zoek een noordelijke vaarroute naar Azië in het pakijs en overwinterde met zijn bemanning op het eiland Nova Zembla.

Momenteel zoekt Oerlemans bedrijf Eyeworks naar locaties op IJsland en Spitsbergen, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Producer Hans de Weers zegt in de krant dat 3D logistiek niet meer zo ingewikkeld is: “3D-camera’s zijn al veel handzamer dan twee jaar geleden.” Nova Zembla is de tweede film van Reinout Oerlemans, die in 2009 debuteerde met Komt een Vrouw bij de Dokter (imdb).

Willem Barentsz’ derde expeditie naar het noorden eindigde in 1596 op Nova Zembla, waar de bemanning moest overwinteren in de hut Het Behouden Huys. Zestien overlevenden bereikten in de lente met een roeiboot het schiereiland Kola, Barentsz stierf onderweg. Onder Jacob van Heemskerck keerde men op 1 november 1597 terug in Amsterdam. Het avontuur werd zeer populair omdat overwinteraar Gerrit de Veer een reisverslag schreef.