Prijs van vat ruwe olie nadert de 100 dollar

2011 dreigt het op een na duurste oliejaar te worden. Want de vraag neemt toe.

De prijs van een vat ruwe olie heeft zijn hoogste piek in ruim twee jaar bereikt. Sinds oktober 2008, het begin van de economische crisis, is olie niet meer zo duur geweest. Voor een vat ruwe Brent, olie uit de bodem van de Noordzee, werd gisteren op de Londense termijnmarkt 93,51 dollar neergeteld. Niet alleen de winterkou speelt een rol. Analisten verwachten dat betere productiecijfers in Europa en de VS en een versterkt optimisme over de mondiale groei de prijs verder omhoog zullen stuwen.

Met een verwachte gemiddelde jaarprijs van 87 dollar per vat zou 2011 weleens, op 2008 na, het duurste oliejaar ooit kunnen worden, zo blijkt uit een peiling die het persbureau Bloomberg hield onder deskundigen. Dat prijsniveau is ruim 10 procent lager dan het gemiddelde niveau van 2008. Toen piekte de dagprijs van een vat Amerikaanse olie op 147 dollar, vooral door te lage reserves.

Een herhaling van de prijsspiraal van 2008 lijkt dit jaar niet waarschijnlijk. Zodra ruwe olie de psychologische drempel van 100 dollar opnieuw bereikt, gaan analisten ervan uit dat de club van olie-exporterende landen, de OPEC, zal ingrijpen. Vooral van petroleumstaten als Saoedi-Arabië wordt verwacht dat die de productiecapaciteit dan zullen opkrikken om een verdere prijsstijging te voorkomen.

Door de duurdere petroleum betaalt de consument meer bij de benzinepomp. De prijs voor benzine stijgt al enkele maanden. „We zitten nog maar 7 cent af van het prijsrecord uit de zomer van 2008”, meldde UnitedConsumers eind vorig jaar.

De handel op de olietermijnmarkt wordt door toezichthouders met argusogen gevolgd. Speculanten zouden de hoge olieprijs in stand willen houden, om zich op die manier te beschermen tegen inflatie en de zwakke dollar. Maar volgens analisten van Goldman Sachs is de duurdere olie vooral het gevolg van een grotere vraag. (NRC)