‘Onvoorspelbare’ Muqtada Sadr is terug in Irak

(FILES) -- A picture dated July 19, 2010 shows Iraqi radical Shiite cleric Moqtada al-Sadr gesturing as he speaks during a press conference following a meeting with Former Iraqi Prime Minister Iyad Allawi in Damascus. Sadr returned to his home city of Najaf in Iraq on January 5, 2011 after an absence of almost four years, a source in his movement said. AFP PHOTO/LOUAI BESHARA

De shi’itische geestelijke Muqtada Sadr is weer in Irak na een zelfverkozen ballingschap van bijna vier jaar in buurland Iran. Dat melden internationale persbureau’s.

Sadr bracht de afgelopen jaren door in de Iraanse stad Qom voor geestelijke studie en promotie tot ayatollah. Onduidelijk is nog wat zijn terugkeer in Irak precies behelst. Zijn factie maakt onderdeel uit van de coalitie die steun geeft aan de nationale eenheidsregering van premier Nouri al-Maliki. Vorige maand ging Muqtada Sadr, na maanden van verzet tegen deze coalitie, uiteindelijk overstag. Hij werd daartoe gedwongen door Iran, dat goede ervaringen heeft met Maliki.

Volgens Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants is het gissen naar zijn motieven om terug te keren, als hij al van plan is te blijven.

“Mogelijk wil hij met zijn aanwezigheid druk uitoefenen om enkele belangrijke ministeries voor zijn factie veilig te stellen. Het is een zeer invloedrijke maar onvoorspelbare figuur, die veel vijanden heeft. Eén daarvan is premier Maliki zelf, die in 2008 Sadr’s militie vernietigde en ook Muqtada zelf uit de weg had willen ruimen. Kennelijk voelt Sadr zich nu veilig genoeg om terug te keren.”

De Verenigde Staten zien Sadr’s radicale, gewapende aanhang als gevaar voor de Iraakse veiligheid en willen de sadristen helemaal niet in de regering. Maar omdat Washington in principe komend jaar zijn terugtrekking uit Irak voltooit heeft het veel invloed verloren, zegt Roelants.

Sadr’s militie wordt verantwoordelijk gehouden voor duizenden moorden in de burgeroorlog in Irak in 2006 en 2007. In 2003 zochten Sadr’s aanhangers de strijd op met de Amerikaanse invasiemacht.

    • Bart Hinke