Onrust Pakistan groeit na moord op gouverneur

Hij werd op klaarlichte dag doodgeschoten door een lijfwacht.

De moord gisteren op de gouverneur van de Punjab, Pakistans belangrijkste en volkrijkste provincie, heeft de politieke onrust in het land verder aangewakkerd. Door het uiteenvallen van de regeringscoalitie, waardoor premier Gilani begin deze week zijn meerderheid in het parlement verloor, was de stabiliteit van het land toch al aangetast.

Salman Taseer werd op klaarlichte dag in de hoofdstad Islamabad doodgeschoten door een lijfwacht. De dader gaf zich direct over. Hij verklaarde dat hij had gehandeld uit woede over de steun van Taseer voor een versoepeling van de strenge Pakistaanse wet op godslastering. Op grond daarvan worden regelmatig mensen ter dood veroordeeld. Ook had Taseer zich uitgesproken voor gratie voor een ter dood veroordeelde christelijke vrouw die de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Vrienden van de gouverneur zeggen dat hij wist dat hij daarmee zijn leven riskeerde.

De moord op Taseer is de belangrijkste politieke moord sinds de dood op de toenmalige PPP-leider Benazir Bhutto in december 2007. Kort na de moord gisteren braken er onlusten uit in Lahore, de hoofdstad van de Punjab. Woedende aanhangers van de gouverneur staken autobanden in brand en hielden protestmarsen.

De politieke onrust komt ongelegen omdat het land te kampen heeft met toenemende aanslagen en acties van de Talibaan, vooral in het noordwesten van het land. Daarnaast verkeert Pakistan in de greep van een ernstige economische crisis. (NRC)