Oerlemans verfilmt Nova Zembla

Reinout Oerlemans gaat mogelijk al komend voorjaar een 3D-film maken over de avonturen van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Barentsz strandde in 1596 op zoek naar een noordelijke vaarroute naar Azië in het pakijs. De overwintering van hem en zijn bemanning op het eiland Nova Zembla werd legendarisch in de beschrijving van de dichter Hendrik Tollens, uit 1820.

Momenteel zoekt Oerlemans’ bedrijf Eyeworks naar locaties op IJsland en Spitsbergen. Volgens producer Hans de Weers is 3D-filmen niet meer zo ingewikkeld: „Die camera’s zijn veel handzamer dan twee jaar geleden.”

Nova Zembla is de tweede regie van Reinout Oerlemans. In 2009 debuteerde hij met Komt een Vrouw bij de Dokter. Zijn bedrijf Eyeworks produceerde dit jaar ook filmhits als New Kids: Turbo en De Gelukkige Huisvrouw.

Oerlemans doet wat geheimzinnig: in een gesprek met radiozender 538 zei hij vandaag dat het een periodefilm betreft over „de eerste bestseller ter wereld, maar niet de bijbel”. Het project zou „echt een Nederlands, groots, prachtig verhaal zijn” dat zo’n zes miljoen euro zal kosten. Het Filmfonds zegde Eyeworks vorig jaar al een bijdrage van 1,5 miljoen euro toe.

Willem Barentsz’ derde expeditie naar het noorden eindigde in 1596 op Nova Zembla, waar de bemanning moest overwinteren in de hut ‘Het Behouden Huys’. Zestien overlevenden bereikten in de lente met een roeiboot het schiereiland Kola. Barentsz stierf onderweg. Onder Jacob van Heemskerk keerde men op 1 november 1657 terug in Amsterdam.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Oerlemans verfilmt Nova Zembla (5 januari, voorpagina) staat dat de bemanning van Willem Barentsz’ expeditie in 1657 in Amsterdam terugkeerde. Dat was in 1597.