Nederlandse economie in acht grafieken

Hoe staat Nederland ervoor anno 2011 en in welke richting ontwikkelt de conjunctuur zich de komende 12 maanden? Net voor de jaarwisseling publiceerde het Centraal Planbureau een geheel vernieuwde conjunctuurindicator, die het jaar voor ons in kaart brengt.

Wat te verwachten aankomend jaar? Klik hier voor de slideshow met de acht beste voorspellers van de Nederlandse economie, zoals business nieuwssite Z24 deze maakte.

Econoom Mathijs Bouman op Z24 over de conjunctuurindicator:

“Het opstellen van zo’n indicator gaat ongeveer zo. Je verzamelt eerst zoveel mogelijk economische, financiële en monetaire gegevens en kijkt dan met statistische methoden in hoeverre ze de conjunctuur voorspellen. Alle slechte voorspellers gooi je in de prullenbak, alle goede gaan samen in de blender. De cijferbrij die uit de blender komt, presenteer je in een feestelijk glaasje. En voila: daar is de conjunctuurindicator, een simpele index die voorspelt of de economische groei gaat versnellen of vertragen. (Of niet natuurlijk, want niets is zo onvoorspelbaar als de conjunctuur.)”

    • Marije Willems