Nederlands bedrijf treft geen blaam in Duitse dioxinezaak

A technician of the Office for Chemical and Veterinary Investigation examines eggs in a laboratory on January 4, 2011 in Muenster, western Germany. After heightened levels of dioxin were found in eggs and chicken meat in the northwestern state of North Rhine-Westphalia, more than 1,000 farms have been temporarily banned from production in Germany, authorities said, in a precautionary move amid a scare over toxic dioxin in animal feed. The farms affected are thought to have purchased animal feed contaminated with dioxin from a facility in Schleswig-Holstein, which in turn received apparently toxic products from a dealer in the Netherlands. AFP PHOTO FRISO GENTSCH GERMANY OUT
A technician of the Office for Chemical and Veterinary Investigation examines eggs in a laboratory on January 4, 2011 in Muenster, western Germany. After heightened levels of dioxin were found in eggs and chicken meat in the northwestern state of North Rhine-Westphalia, more than 1,000 farms have been temporarily banned from production in Germany, authorities said, in a precautionary move amid a scare over toxic dioxin in animal feed. The farms affected are thought to have purchased animal feed contaminated with dioxin from a facility in Schleswig-Holstein, which in turn received apparently toxic products from a dealer in the Netherlands. AFP PHOTO FRISO GENTSCH GERMANY OUT AFP

Het Nederlandse bedrijf Olivet treft geen enkele blaam in de Duitse dioxinezaak. Dat heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) na onderzoek geconcludeerd.

Het bedrijf uit Poortugaal had als tussenhandelaar een partij vetzuur verkocht aan het Duitse veevoederbedrijf Harles & Jentzsch in Ütersen. Olivet had de bewuste partij op zijn beurt gekocht van biodieselproducent Petrotec AG, met fabrieken in de Duitse steden Emden en Borken. Het vet is slechts ‘op papier’ in Nederland geweest: Olivet heeft het na inkoop meteen doorverkocht. Daarbij was het nadrukkelijk niet de bedoeling dat het industriële vet als grondstof voor veevoeder zou worden gebruikt.

Het Nederlandse bedrijf kwam in beeld nadat de Duitse overheid alle mogelijke toeleveranciers die betrokken waren bij het dioxineschandaal in beeld had gebracht. Voor de nVWA was het reden om „voor alle zekerheid” een onderzoek in te stellen naar Olivet.

Volgens een woordvoerder van de nVWA was van meet af aan duidelijk dat „de fout in Duitsland was gemaakt”. De Duitse veevoederfabrikant Harles & Jentzsch heeft die fout inmiddels toegegeven.

De uitkomst van het Nederlandse onderzoek naar Olivet bevestigt de onschuld van het bedrijf uit Poortugaal. „Het is overduidelijk dat de grondstoffen die Olivet leverde bedoeld waren voor technische doeleinden en niet voor veevoer”, luidt de conclusie.

Directeur Eddy van Gelder van Olivet is „enorm opgelucht”. „We wisten natuurlijk zelf al dat we niets fout hadden gedaan, maar het is wel fijner als dat wordt bevestigd door de Voedsel en Waren Autoriteit”, zegt hij.

Het Duitse Harles & Jentzsch hangt een miljoenenclaim boven het hoofd. Veevoederbedrijven mogen technisch vet nooit in veevoer gebruiken. Dat is wel gebeurd, gaf een woordvoerder van het bedrijf gisteren toe. De belangenorganisatie voor Duitse boeren, de DBV, liet weten het bedrijf aansprakelijk te stellen voor de schade. Die loopt inmiddels in de miljoenen, nadat honderden boerenbedrijven in Duitsland zijn stilgelegd. De getroffen boeren mogen voorlopig geen eieren, varkens of pluimvee verkopen.