Mogelijk dioxine-eieren in Nederland; handelaar vet gaat vrijuit

Een lading van eieren die mogelijk besmet zijn met dioxine is vorige maand vanuit Duitsland naar Nederland geëxporteerd. Volgens het persbureau AFP bevestigt het Duitse ministerie van Landbouw dat er een partij van 130.000 eieren van een van de getroffen dioxinebedrijven in de deelstaat Saksen-Anhalt naar een bedrijf in Barneveld getransporteerd is.

Het betrokken bedrijf zou zijn geïnformeerd. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zegt vanmiddag dat de eieren niet in winkels terecht zijn gekomen, meldt de NOS.

Hoewel het terecht is dat dioxine uit de voedselketen geweerd wordt, is het risico voor de volksgezondheid volstrekt minimaal, zegt medisch redacteur Wim Köhler.

“Dioxine bouwt zich op in je lichaam. Het is dus geen acuut gif. Het lost op in lichaamsvet en kan vrijkomen als je veel vet kwijtraakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij jonge moeders die baby’s borstvoeding geven.  En baby’s in het bijzonder moeten geen hormoonverstorende stoffen toegediend krijgen.” - Wim Köhler, NRC.

Vet was hier slechts ‘op papier’
Het Nederlandse bedrijf Olivet treft geen enkele blaam in de Duitse dioxinezaak, zo heeft de nVWA na onderzoek geconcludeerd.

Het bedrijf uit Poortugaal had als tussenhandelaar een partij vetzuur verkocht aan het Duitse veevoederbedrijf Harles & Jentzsch in Ütersen. Olivet had de bewuste partij op zijn beurt gekocht van biodieselproducent Petrotec AG, met fabrieken in de Duitse steden Emden en Borken, schreef onze correspondent Joost van der Vaart gisteren.

Het vet is slechts ‘op papier’ in Nederland geweest: Olivet heeft het na inkoop meteen doorverkocht. Daarbij was het nadrukkelijk niet de bedoeling dat het industriële vet als grondstof voor veevoeder zou worden gebruikt.

Miljoenenclaim
Het Duitse Harles & Jentzsch, die het vet verwerkt had tot veevoer, hangt een miljoenenclaim boven het hoofd. Veevoederbedrijven mogen technisch vet nooit in veevoer gebruiken. Dat is wel gebeurd, gaf een woordvoerder van het bedrijf gisteren toe. De belangenorganisatie voor Duitse boeren, de DBV, liet weten het bedrijf aansprakelijk te stellen voor de schade. Die loopt inmiddels in de miljoenen, nadat honderden boerenbedrijven in Duitsland zijn stilgelegd. De getroffen boeren mogen voorlopig geen eieren, varkens of pluimvee verkopen.