Missie naar noorden van Afghanistan

Het kabinet wil later dit jaar een politietrainingsmissie van ruim 300 man naar Afghanistan sturen. De Nederlandse trainers en hun beschermers worden gedeeltelijk bij de Duitsers in Kunduz ondergebracht.

Het gaat om een gecombineerde missie van de Europese Unie en de NAVO. De trainers gaan aan de slag op zowel politiescholen als in het veld. Daarnaast zullen de reeds in Afghanistan gestationeerde vier F-16 gevechtsvliegtuigen en het daarbij horende grondpersoneel in het land blijven.

Dit melden bronnen in Den Haag en Brussel. Het kabinet zal naar alle waarschijnlijkheid vrijdag over dit voornemen praten en wellicht dan ook al een besluit nemen. Om de missie ook echt uit te kunnen zenden, is het minderheidskabinet-Rutte afhankelijk van de oppositie. De PVV, gedoogpartner van het kabinet, is fel gekant tegen nieuwe Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan.

Het kabinet hoopt met het uit verschillende onderdelen bestaande pakket in elk geval een deel van de oppositie over de streep te trekken. Voor GroenLinks en D66 is vooral van belang dat het om het trainen van Afghaanse politieagenten gaat en dat dit zoveel mogelijk onder EU-vlag zal gebeuren. In Brussel is door betrokkenen van de Europese Unie gesteld dat Nederland hooguit vijftig opleiders aan de zogeheten EUPOL-missie kan toevoegen, omdat het anders te veel een Nederlandse aangelegenheid wordt. In totaal heeft de EU nu driehonderd opleiders uit 22 landen in Afghanistan zitten.

Daarom wil het kabinet ook opleiders beschikbaar stellen die in zogeheten POMLT’s (PoliceOperational Mentoring and Liaison Teams) actief worden. Zo’n team bestaat uit vijftien tot twintig personen en legt zich toe op trainingen in de praktijk en werkt onder verantwoordelijkheid van de NAVO. De Nederlandse POMLT’s zullen onderdak vinden op de Duitse basis in het noordelijke Kunduz. Wegens de risico’s zullen deze opleiders ook Nederlandse militaire beschermers meekrijgen. Dit militaire aspect is voor de PvdA een onoverkomelijk bezwaar, zegt Kamerlid Frans Timmermans.

GroenLinks en D66 zijn daarentegen niet op voorhand tegen het meesturen van militaire beschermers. Voor deze partijen staat het mandaat dat ze meekrijgen voorop. Daarin moet komen te staan dat de militairen de trainers alleen mogen beschermen en geen offensieve acties mogen uitvoeren.

Politiek pokerspel nodig in Den Haag: Drie

    • Mark Kranenburg