Meer openheid van zaken bij Facebook graag

Niets is echt gratis op het internet.

Wie daar nog steeds aan twijfelde, zal over de streep worden getrokken door de jongste waardering van Facebook. Zakenbank Goldman Sachs en de Russische internetinvesteerder Digital Sky Technologies steken een half miljard euro in de Amerikaanse socialenetwerkgigant. Deze deal impliceert een marktwaarde voor Facebook van 50 miljard dollar (37 miljard euro). Een aanbieder van gratis diensten blijkt een fortuin waard te zijn.

Het nieuws doet sterk denken aan de periode rond 2000, toen de internetrage op de beurzen zijn toppen bereikte. Destijds werden dotcombedrijven in hoog tempo naar de beurs gebracht, ongeacht de vraag hoe en of ze eigenlijk wel geld verdienden. De investeerders van het eerste uur sprongen er goed uit. De kopers van de aandelen op de beurs vaak minder: velen moesten hun goedgelovigheid of optimisme bekopen met een pijnlijk verlies.

Er is sindsdien veel gedaan om de kwalijke dans van zakenbankiers, analisten en internet-entrepreneurs te ontregelen. De regels zijn, vooral in Amerika, aangescherpt om belangenverstrengeling, voorkennis en misleiding van het publiek te voorkomen. En Facebook hoeft daar ook geen modern voorbeeld van te zijn. Maar het wordt wel tijd dat dit concern meer openheid van zaken geeft.

Allereerst claimt het wereldwijd een half miljard gebruikers. Dit aantal – als het waar is – is alleen al groot genoeg voor de buitenwereld om meer te weten te willen komen over Facebooks modus operandi. Dat geldt des te meer omdat de waardering van 50 miljard dollar, die overigens in de aanloop naar een beursgang nog best kan oplopen, een enorme groei van de inkomsten van het bedrijf veronderstelt. De omzet zou nu rond de 2 miljard liggen. Wat daarvan aan winst overblijft, rechtvaardigt de waarde van het bedrijf enkel en alleen als die winst in de toekomst zeer sterk toeneemt.

Het laat zich aanzien dat Facebook daarvoor zijn advertentie-inkomsten fors en blijvend zal moeten opschroeven. En daar openbaart zich de goudmijn aan persoonlijke gegevens die de vele gebruikers het concern hebben toevertrouwd. Het wordt dus de vraag hoe het bedrijf daarmee omgaat. De participatie van de Russische internetinvesteerder DST, die overigens een groot aantal voormalige Goldman Sachs-bankiers in de gelederen heeft, is daarbij op voorhand niet direct vertrouwenwekkend.

Het vrije speelveld van internet dreigt daarbij te verkeren in een samenklontering van giganten, waaronder ook bedrijven als Google en eBay.

De informatierevolutie werd geacht meer vrijheid en openbaarheid op te leveren. Het is zaak dat ook zo te houden.