Literair festival Voorwoord stopt

Rosan Hollak

Het Voorwoord, een Haags literair feest tijdens de Boekenweek, houdt op te bestaan. Dit heeft Louis Behre, organisator van Het Voorwoord en directeur van Crossing Border, aangekondigd. Zijn besluit komt voort uit de bezuinigingen op de Haagse cultuur. „We moeten dit jaar 8 procent van ons budget inleveren”, zegt Behre. „Hierdoor is het niet meer mogelijk de begroting sluitend te krijgen.”

Een bijkomend probleem is volgens Behre het feit dat Het Voorwoord, dat dit jaar haar zesde editie zou hebben, sinds 2007 verplicht samenwerkt met de Jan Campert-Stichting. „De wethouder van de Gemeente Den Haag vond het destijds een goed idee dat de Jan Campert-Stichting haar prijzen ging uitreiken op Het Voorwoord. Ons festival bleek een aantrekkelijk kader omdat de Jan Campert-prijs dan niet meer zou worden uitgereikt in een zaaltje met alleen wat familieleden en vrienden.”

Nu Het Voorwoord wordt gedwongen meer publieke inkomsten te werven, is het juist deze samenwerking met de Jan Campert-Stichting die Het Voorwoord de das om doet, aldus Behre. „Het zou voor ons geen probleem zijn om meer kaarten te verkopen. Maar omdat we rekening moeten houden met de gastenlijsten van de Jan Campert-Stichting, wordt die mogelijkheid ons ontnomen.”

Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum en voorzitter van de Jan Campert-Stichting, betreurt Behre’s besluit. „Die bezuinigingen zijn een rampzalige maatregel. Maar dat hij te weinig stoelen kan verkopen, slaat nergens op. Wij kunnen eerder beginnen met uitreiking, en Het Voorwoord twee uur later. Dan kan je alle kaarten verkopen.” Behre: „Als we alleen later op de avond een paar uurtjes een literair festival kunnen houden, staan we te veel in dienst van de Campert-Stichting.” Volgens Meinderts heeft Behre ook profijt van de samenwerking. „De gemeente had een apart budget voor de Campert-prijs, dat geld is naar Behre gegaan.” Volgens Behre wordt dat besteed aan uitnodigingen aan de gasten van de Campert-Stichting.

    • Rosan Hollak