Kwellende voornemens

De eerste, donkere dagen van 2011. Het lijkt alsof het nooit meer zomer wordt en de mensen om me heen zeggen gekke dingen als: ‘Ik kan geen eten meer zien, na al dat gefeest.’ ‘Ik ben op januari-dieet’, of: ‘Voor mij alleen sla.’ Vervolgens wijzen ze hoofdschuddend naar hun buik, die mij eigenlijk niet significant dikker lijkt dan in november. Maar dat zeg ik maar niet, want voor je het weet begin je het nieuwe jaar op slechte voet.

Ik heb er geen last van, van dat post-feestdagensyndroom. Na een avond uitgebreid tafelen, heb ik de volgende dag altijd gewoon wéér trek. En als ik wakker word met een kater, roep ik natuurlijk ook wel eens dat ik nimmer nooit meer drinken zal, maar ik weet donders goed dat ik daar ’s avonds weer héél anders over denk.

Ik ben nogal sceptisch over ‘goede voornemens’. Wie werkelijk iets wil veranderen, heeft volgens mij geen jaarwisseling nodig om het roer om te gooien. En het heeft geen enkele zin jezelf te kwellen met beloftes waaraan je je toch niet kunt – en eigenlijk ook niet wilt – houden.

Mijn devies: zeur er niet te veel over. Rook tevreden door, of stop er acuut mee. Breng je avonden door in de sportschool of op de bank, breek met je geheime minnaar of verslind hem met regelmaat in een morsige hotelkamer, maar emmer er niet over. Afgesproken? Mooi, dan kunnen we nu gaan koken.

Afgelopen weekend maakte ik weer eens een cake salé, een Franse, hartige cake. En die was erg lekker.

240 gram bloem

2 theelepels bakpoeder

4 eieren

125 ml warme melk

100 ml (goeie) olijfolie

handje olijven zonder pit

100 gr zongedroogde tomaten

geroosterde pijnboompitten

tijm/salie/oregano

125 gr zachte geitenkaas

Meng de fijngesneden zongedroogde tomaten met de pijnboompitten, wat olijven, de verkruimelde geitenkaas, zout, peper en de fijngesneden kruiden. Ik gebruikte tijm en een beetje salie, oregano is vast ook lekker.

Klop in een kom de eieren met een mixer, schep de bloem en het bakpoeder erdoor en doe beetje bij beetje de melk erbij. Neem zodra de substantie het toelaat de mixer weer ter hand. Voeg scheut voor scheut de olijfolie toe en mix een paar minuten goed door. Schep de vulling voorzichtig door het deeg en stort alles in een rechthoekige, ingevette cakevorm en zet die drie kwartier in de oven (180 graden).

Serveer de goudbruine cake lauw, dan is die het lekkerst, met wat sla of soep. Al etend kreeg ik visioenen van een zonovergoten Frans weiland en nam ik mij voor deze zomer een cake te maken met dragon en een restje kip, voor in de picknickmand. Kijk; en dat zijn nou voornemens die niet kwellend, maar háálbaar zijn.

Roos Ouwehand

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Roos Ouwehand