Kunst: hoe laat sta je op en hoe ver fiets je?

Sinds 1 januari is Nederland een nieuw soort kunstenaar rijker: een turfkunstenaar. Voor zijn project Turf zal David Mulder, schrijver en journalist, een jaar lang zijn dagelijkse bezigheden tellen en noteren. Hoe laat hij opstaat, hoe vaak hij zoet eet, hoe ver hij fietst. Op de blog turf-theproject.nl lees je hoe het turven verloopt en welke bedenkingen Mulder heeft bij zijn metingen. Bezoekers krijgen ook de mogelijkheid om mee te turven. Begin 2012 zal een tentoonstelling met grafieken en teksten en een boek verschijnen waarin de resultaten worden geanalyseerd.

Het project past binnen het eerdere werk van Mulder: ook in zijn recentste roman schrijft hij over bestaansrecht en identiteit. „Mensen zijn tegenwoordig op het internet continu bezig een beeld van zichzelf te creëren. Ze plaatsen daarvoor de meest banale informatie online. Je moet delen wat je meemaakt anders is het niet gebeurd.”

Het turfproject vergroot deze tendens uit. Ook wil Mulder de alledaagsheid van het leven benadrukken en op een voetstuk plaatsen. Volgens hem is alledaagsheid juist wat ons bindt, waarin we gelijk zijn en waarmee je je niet kan onderscheiden.

Mulder is niet de eerste die creatief aan de slag gaat met statistische gegevens. Maar meestal staan hierbij de data en niet het turven zelf centraal. Ontwerpers van grafieken voor kranten en tijdschriften vragen zich elke dag af hoe je immense hoeveelheden informatie aantrekkelijk en overzichtelijk vormgeeft. Soms levert dit visuele pareltjes op.

Een van de bekendste datakunstenaars is Nicholas Felton. Net als Mulder registreert hij banale dingen over zijn eigen leven. Oorspronkelijk stuurde hij deze statistieken op als grapje naar vrienden en kennissen. Felton geeft de data echter zo origineel vorm dat wildvreemden nu ook op zijn site feltron.com komen kijken naar wat hij jaarlijks uitgeeft aan taxi’s.

sabeth snijders

    • Sabeth Snijders