Kort nieuws Economie

Philips neemt Optimum Lighting over

Eindhoven, 5 jan. Elektronicabedrijf Philips breidt zijn lichtdivisie uit met de vandaag aangekondigde overname van het Amerikaanse Optimum Lighting LLC, specialist in energie-efficiënte lichtbronnen. Het bedrijf uit Henderson, North Carolina, werd in 2005 opgericht en heeft nu zo'n 70 medewerkers in dienst. (Novum/Dow Jones)

‘Spaanse tekort sneller weggewerkt’

Madrid, 5 jan. De poging van de overheid van Spanje in 2010 om het begrotingstekort van het land in te perken heeft meer effect gehad dan verwacht. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero gisteren gezegd. Volgens Zapatero zal het Spaanse begrotingstekort in 2011 uitkomen op 6 procent, „licht boven het gemiddelde van de EU.” Brussel eist dat de tekorten van Europese landen in 2013 terug zijn gedrongen tot de richtlijn van 3 procent van het bbp. (AP)

Uitgifte yuan-obligaties in Hong Kong

Hong Kong, 5 jan. De World Bank in Hong heeft vandaag voor het eerst een uitgifte gedaan van obligaties in yuan, de munteenheid van China. De yuan-obligaties, die een looptijd hebben van twee jaar, moeten het internationaal gebruik van de Chinese munt bevorderen. Hong Kong heeft obligaties ter waarde van 500 miljoen yuan (57 miljoen euro) uitgegeven. (AP)

Omzet supermarkten licht gestegen

Amsterdam, 5 jan. De omzet van de Nederlandse supermarkten is het afgelopen jaar licht gestegen, meldt onderzoeksbureau Gfk vandaag. De omzet groeide met 1,2 procent tot 31,42 miljard euro. Het aantal bezoeken steeg in 2010 met 0,2 procent en de omzet per kassabon steeg met 1 procent naar 22,10 euro. Ook was er voor het zesde jaar sprake van een stijging van de consumentenbestedingen in Nederlandse supermarkten gedurende de Kerst en Oud & Nieuw. Gedurende de laatste drie weken van 2010 steeg de omzet van de Nederlandse supermarkten met 4,4 procent tot 2,02 miljard euro. (Novum)

Verkoop vrachtwagens fors gedaald

Amsterdam, 5 jan. De verkoop van vrachtwagens is in het afgelopen jaar met een vijfde teruggelopen, blijkt vandaag uit cijfers van de brancheorganisaties Bovag en Rai. In totaal werden in 2010 10.171 vrachtwagens en bussen geregistreerd, 21,3 procent minder dan een jaar eerder. Het grote verschil komt vooral doordat de orderportefeuille aan het begin van 2009 nog redelijk vol zat, stellen de organisaties, terwijl die begin 2010 zo goed als leeg was. Het aantal bestelwagens dat een kenteken kreeg daalde minder hard, met 3,3 procent tot 49.608. (Novum/Dow Jones)