Kort nieuws Buitenland

Rwandees moet naar Strafhof voor oorlogsmisdaden

Parijs, 5 jan. De van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid verdachte Rwandees Callixte Mbarushimana mag worden uitgeleverd aan het Internationale Strafhof in Den Haag. Dat heeft de hoogste rechtbank in Frankrijk gisteren bepaald. Mbarushimana (47) had zijn uitlevering aangevochten. Hij zal naar verwachting snel naar Den Haag worden gebracht. Mbarushimana werd in oktober in Frankrijk gearresteerd op verzoek van het Strafhof. Mbarushimana heeft volgens het Strafhof vanuit Frankrijk orders gegeven aan de Hutu-rebellenbeweging FDLR in Oost-Congo. Die terroriseert al jaren de plaatselijke bevolking. Mbarushimana, een voormalige medewerker van de Verenigde Naties, woont sinds 2002 in Frankrijk. (AFP)

Onlusten in Jordaanse stad

Amman, 5 jan. In de Jordaanse stad Maan hebben betogers gisteren overheidsgebouwen en politieauto’s in brand gestoken. Honderden mensen gingen in de zuidelijke stad de straat op om te protesteren tegen het falen van de autoriteiten de daders te vinden van de moord op twee leden van een prominente stam uit Maan. Zij zouden in het kader van een arbeidsconflict zijn gedood door bedoeïenen van de machtige Hweitat-stam. De laatsten waren kwaad dat een rivaliserende stam werk had gekregen bij een waterproject in een gebied dat ze als hun terrein beschouwden. (Reuters)

Jongste zoon sjah pleegt zelfmoord

Boston, 5 jan. De jongste zoon van de afgezette sjah van Iran, Alireza Pahlavi (44), heeft gisteren in zijn woning in Boston zelfmoord gepleegd. Zijn dood werd bekendgemaakt door de oudste zoon van de overleden ex-sjah, Reza Pahlavi, op zijn website rezapahlavi.org. Volgens vrienden en medewerkers verkeerde hij in een diepe depressie die begon met zijn gedwongen vertrek uit Iran in 1979, de ballingschap en de dood van zijn vader en verergerde door de dood van zijn zuster Leila. Deze stierf in 2001 op 31-jarige leeftijd in een hotelkamer in Londen als gevolg van een overdosis drugs. Haar moeder, Farah Pahlavi, zei destijds dat haar dochter „erg gedeprimeerd” was. (AP, Reuters)

Oud-president nog niet begraven

Caracas, 5 jan. Oud-president van Venezuela Carlos Andrés Pérez, die op Eerste Kerstdag op 88-jarige leeftijd aan een hartaanval in Miami overleed, is nog altijd niet begraven als gevolg van een conflict tussen zijn partner Cecilia Matos en zijn eerste vrouw Blanca Pérez. Matos wil dat de oud-president in Miami wordt begraven. Blanca Pérez, die nooit officieel van haar man scheidde, wil juridisch afdwingen dat hij in de Venezolaanse hoofdstad Caracas wordt begraven. Een overeenkomst over het verzenden van het lichaam naar Venezuela van vorige week wijst Matos nu af. Carlos Andrés Pérez was tweevoudig president van Venezuela. In 1993 moest hij aftreden wegens corruptie en machtsmisbruik. (AP, BBC)

VS: geluk meten moet gelek stoppen

Washington, 5 jan. Het Witte Huis heeft overheidsinstellingen verplicht om meer te doen om te voorkomen dat medewerkers geheime documenten lekken. Dat blijkt uit een memo dat nieuwszender NBC gisteren publiceerde. Leidinggevenden moeten „veranderingen in het gedrag” van werknemers signaleren en psychiaters en sociologen laten meten of hun „relatieve geluk” verandert. De VS willen voorkomen dat ontevreden werknemers klokkenluiders worden. De richtlijnen komen na grote onvrede van het Witte Huis over de publicaties van klokkenluiderssite WikiLeaks. De Amerikaanse militair Bradley Manning, die vastzit omdat hij vorig jaar vermoedelijk honderdduizenden geheime documenten naar WikiLeaks lekte, was ontevreden over zijn werk. (BBC)

Britten schaffen monopolie pint af

Londen, 5 jan. Britse bierliefhebbers hebben binnenkort meer keuze over het formaat glas waarin ze hun drank nuttigen. De Britse regering wijzigt een wet uit 1698 die kroegen voorschreef alcoholische dranken alleen te schenken in glazen met de maat pint (568 milliliter) of de helft of eenderde daarvan. Binnen een paar maanden mag ook de Australische maat schooner (ongeveer 400 milliliter) geschonken worden. De minimumgrootte van een wijnglas wordt aangepast van 125 naar 75 milliliter. „Het verkopen van een proefglaasje wijn zou niet tegen de wet moeten zijn”, zei minister Willetts (Wetenschap) gisteren. (AP, Reuters, BBC)