Kort nieuws Binnenland

Nog negen mensen bestraft om rellen tijdens Oudjaar

Utrecht/Amsterdam, 5 jan. De rechtbank in Utrecht heeft gisteren celstraffen, werkstraffen en boetes opgelegd in zes supersnelrechtzittingen. Ook mogen drie mannen tijdens de komende jaarwisseling de straat niet op. Acht verdachten stonden terecht. Een 22-jarige vrouw uit Zeist werd vrijgesproken van het bedreigen van een agent. De zaak van een 18-jarige man uit Leersum is uitgesteld, omdat nog getuigen moeten worden gehoord. De Amsterdamse supersnelrechter deelde in drie zaken eveneens werkstraffen en boetes uit. Binnen het supersnelrecht ligt de strafeis gemiddeld 75 procent hoger dan normaal. Bij geweld tegen hulpverleners wordt de eis met tweehonderd procent verhoogd. De rechters gingen niet altijd mee met de verhoogde strafeis. (Novum)

Limburg wil extra voor dijken

Maastricht, 5 jan. Veel dijken in Limburg voldoen niet aan de wettelijke veiligheidsnormen, omdat ze niet hoog en stabiel genoeg zijn. De provincie eist extra geld van het rijk om de noodzakelijke dijkversterkingen te kunnen uitvoeren. Limburg heeft die boodschap overgebracht aan staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma (CDA), zo werd gisteren bekendgemaakt. De provincie baseert zich op een rapport van de waterschappen en Rijkswaterstaat over de veiligheid van de primaire waterkeringen langs de Maas. Daaruit blijkt dat „veel meer werkzaamheden” moeten worden verricht „om de veiligheid te garanderen tot op het wettelijk verplichte niveau”. Na het hoogwater in de jaren negentig zijn al veel dijken verstevigd, maar zij voldoen niet aan de landelijke standaard die sinds 2005 ook voor Limburg geldt. (Novum)

Sepot zaak tegen ex-man Margarita

Amsterdam, 5 jan. Een strafzaak tegen Edwin de Roy van Zuydewijn is geseponeerd. Tegen hem werd in 2006 aangifte gedaan wegens schending van het ambtsgeheim. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren laten weten dat de ex-man van prinses Margarita onterecht als verdachte is beschouwd. De zaak ging om een kort geding dat in 2006 achter gesloten deuren plaatsvond. De pleitnotitie werd door De Roy van Zuydewijn op internet geplaatst. Volgens zijn advocaat was er geen duidelijk verbod op het openbaar maken van informatie over het geding. Bovendien was het vonnis al op internet gezet door justitie. (Novum)

Eis: vier jaar tegen internetpooier

Zutphen, 5 jan. Tegen een 19-jarige man uit Apeldoorn is gisteren een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Hij wordt ervan verdacht via MSN en Hyves meerdere meisjes in de prostitutie te hebben gebracht en hen te hebben uitgebuit. De verdachte zou via internet contact hebben gelegd met minstens tien meisjes in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Hij probeerde hen middels bedreiging en chantage over te halen om voor hem als prostituee te gaan werken. Drie slachtoffers kwamen uiteindelijk in de prostitutie terecht. Volgens het Openbaar Ministerie in Zutphen wordt de man ook verdacht van verkrachting van één van de meisjes. In het onderzoek werden drie andere verdachten opgepakt. (Novum)

Twee zeehonden in koelcel gevonden

Venlo, 5 jan. Bij een vishandel in Venlo zijn gisteren twee levende zeehonden in een koelcel aangetroffen. De politie kwam de dieren na een anonieme tip op het spoor. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben de dieren uit de koelcel gehaald en naar een opvangadres gebracht. De dieren verkeren in relatief goede gezondheid. Wat de 47-jarige eigenaar met de zeehonden wilde doen, is onduidelijk. Hij is opgepakt en krijgt een proces-verbaal vanwege overtreding van de Flora- en Faunawet, meldt de VWA. (Novum)

Ree gedood bij botsing vliegtuig

Eindhoven, 5 jan. Een vliegtuig van Ryanair is maandagavond op de landingsbaan van Eindhoven Airport op een ree gebotst. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven gisteren gezegd. De ree heeft de botsing niet overleefd. Het toestel kwam uit Dublin en had 168 passagiers aan boord. Tijdens het taxiën stak een ree plotseling de landingsbaan over. Een aanrijding was onvermijdelijk. De passagiers hebben volgens de woordvoerder vrijwel niets gemerkt van de botsing. Het vliegtuig raakte licht beschadigd. Na reparatie kon het toestel drie uur later weer terugvliegen naar Dublin. (Novum)