Regeringspartijen willen opheldering van Welten over boerkaverbod

Regeringspartijen VVD en CDA willen opheldering van de regering over de uitspraak van de Amsterdamse korpschef Bernard Welten dat hij een mogelijk boerkaverbod niet zal handhaven. Dit verbod staat in het regeerakkoord maar is nog niet in behandeling bij het parlement. Welten deed zijn uitspraak gisteravond in het televisieprogramma 5 jaar later.

“Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik m’n verstand nog steeds.” Volgens Welten is sprake van een ‘buitengewoon complex dilemma’. Hij wees erop dat de politie er is om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen.

Een woordvoerder van verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (Veiligheid, VVD) verwijst naar burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, de baas van Welten. Vanuit Amsterdam is er echter nog geen reactie.

Ondanks de ophef in de Tweede Kamer is het nog lang niet zeker of Welten werkelijk in problemen komt door de uitspraak, zegt Herman Staal, chef politieke redactie van NRC Handelsblad.

“Het is natuurlijk een onhandige uitspraak. Hij had ook kunnen zeggen dat er praktische problemen zullen zijn bij de uitvoering van zo’n verbod en dat het dus maar de vraag is of de politie wel kan optreden. Uiteindelijk heeft een agent namelijk altijd discretionaire bevoegdheid om wel of niet tot arrestatie over te gaan als hij een overtreding constateert.”

De regeringspartijen willen dat hij zijn woorden terugneemt of nuanceert. „Anders moet hij worden ontslagen”, stelt PVV-Kamerlid Hero Brinkman tegenover NRC Handelsblad.  „Hij pretendeert boven de wet te staan en dat kan natuurlijk niet.”

Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) noemt het „irritatiepuntje nummer één” dat Welten „suggereert dat de wetgever zijn verstand niet gebruikt”. Bovendien vindt zij dat het een korpschef „niet past” op voorhand te zeggen dat hij een wet niet zal handhaven. „Als Welten dit soort uitspraken wil doen, moet hij maar politicus worden.”

Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) noemt Weltens uitlatingen „voorbarig”, omdat de wet waarin het boerkaverrbod wordt vastgelegd, er nog niet is, en „dubieus”.

Het is niet de eerste keer dat er wrijving is tussen de politiek en Welten. Toen Desi Bouterse aan de macht kwam in Suriname, kondigde Welten aan dat de samenwerking met de Surinaamse politie te stoppen. Hij werd teruggefloten door toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

Anderhalf jaar geleden gaf Welten kritiek op de manier van leidinggeven van toenmalig burgemeester Job Cohen van Amsterdam. “Ik moet veel inslikken. Ik moet mijn ambities bijstellen. Het is niet de bedoeling dat ik veel agendeer”, zei Welten in NRC Handelsblad. Ook toenmalig politieminister Guusje ter Horst moest het ontgelden omdat ze niet genoeg interesse toonde in de Amsterdamse politie.

Eerder knipte de PVV beelden van de korpschef uit een reclamespotje van de partij. Op de beelden refereerde PVV-leider Geert Wilders aan kritiek van de korpschef op PvdA-leider Job Cohen. Welten wilde niet in verband worden gebracht met de boodschap van de PVV of andere partijen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.