Korpschef A'dam irriteert Kamer

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten heeft ergernis gewekt bij VVD, CDA en PVV door te zeggen dat de Amsterdamse politie geen vrouwen in een boerka zal arresteren. Het in het gedoogakkoord aangekondigde boerkaverbod zal hij niet handhaven, zei Welten gisteravond in het tv-programma 5 jaar later.

„Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt”, aldus Welten. „Ik gebruik m’n verstand nog steeds.” Daarbij zei hij er niet van uit te gaan dat het boerkaverbod door de Tweede en Eerste Kamer komt. Als dat wel het geval is, zal hij ‘burgerlijk ongehoorzaam’ zijn.

VVD, CDA en PVV willen dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) Welten op het matje roept en zorgt dat hij zijn woorden terugneemt of nuanceert. „Anders moet hij worden ontslagen”, stelt PVV-Kamerlid Hero Brinkman. „Hij pretendeert boven de wet te staan en dat kan natuurlijk niet.” Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) noemt het „irritatiepuntje nummer één” dat Welten „suggereert dat de wetgever zijn verstand niet gebruikt”. Ook vindt zij dat het een korpschef „niet past” op voorhand te zeggen dat hij een wet niet handhaaft. Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) noemt Weltens uitlatingen „voorbarig”, omdat de wet over het boerkaverbod er nog niet is, en „dubieus”.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, Weltens baas, wilde nog niet reageren.

Commentaar: pagina 2

Weer Welten: pagina 3