Knapen herroept uitspraak Bashir en Strafhof

South Sudan's President Salva Kiir (L) and Sudan's President Omar Hassan al-Bashir walk after arriving at the airport in Juba January 4, 2011. Bashir made his final trip to the southern capital Juba on Tuesday before a Jan. 9 vote on secession, offering a hand of peace to the southerners he fought for so long. REUTERS/Goran Tomasevic (SUDAN - Tags: POLITICS) REUTERS

Staatssecretaris Ben Knapen (CDA, Buitenlandse Zaken) komt terug van zijn uitlatingen van gisteren dat de wegens oorlogsmisdaden vervolgde Soedanese president beter aan de macht kan blijven om verdere chaos in het door oorlog verscheurde land te voorkomen.

Enkele uren na zijn opmerkingen kwam het ministerie met een verklaring dat Knapen „niet wil dat er een misverstand over bestaat” dat Nederland het Internationale Strafhof blijft steunen en dat president Omar al-Bashir zich in Den Haag moet verantwoorden. Knapen herhaalde dat vanochtend in een radio-interview, maar het blijft onduidelijk wanneer dat dan zou moeten.

„Er is iets fout gegaan in wat ik gezegd heb en de wijze waarop dat is samengevat”, zei Knapen vanmiddag tegenover deze krant vanuit Soedan, waar hij op werkbezoek is. „Het kan zijn dat ik het iets te gemakkelijk heb gemaakt om die conclusie te trekken. Het is natuurlijk idioot om te zeggen dat Bashir hier moet blijven zitten.”

Knapens voorganger Frans Timmermans (PvdA) vindt dat Knapen verder „zijn mond moet houden”, dat de uitspraken „onbetamelijk” zijn en dat hij „er iets uit flapte”.

Zondag vindt er een referendum plaats over de mogelijke afscheiding van het zuiden. Als Bashir zou worden opgepakt, zoals de internationale gemeenschap wil, „zou het noorden van het land kunnen destabiliseren”, zei Knapen gisteren tegen de Wereldomroep. „Je hebt een regering nodig die in staat is om hier adequaat mee om te gaan. Chaos is in niemands belang.” In de persverklaring van het ministerie wordt herhaald dat „niemand gebaat is bij chaos”.

Knapens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei eerder dat er „geen koehandel” over Bashir mag worden gedreven.

Gesprek Timmermans: pagina 5