Kind van 3 deelt spontaan opbrengst

Heel jonge kinderen zijn dan wel niet geneigd om snoep te delen dat ze zomaar gekregen hebben, maar ze zijn vaak wel bereid om iets te delen waar ze samen voor hebben gewerkt. Dat blijkt uit een studie onder tientallen driejarigen (m/v), dat in Psychological Science staat. De onderzoekers gebruikten een proefopstelling die ze eerder bij chimpansees hadden gebruikt. Een touw lag in een lus om een plank waar een bakje met snoepjes of stickers op stond – een even aantal. Als twee kinderen samen ieder aan een eind van het touw trokken, konden ze de plank dichterbij halen en hun beloning pakken. De kinderen waren te klein om dat in hun eentje te doen. In de studie met chimps ontstond altijd strijd over de beloning, maar de kinderen deelden in 70 procent van de gevallen spontaan en eerlijk de inhoud van het bakje. Meestal pakte het kind dat er het eerst bij was de helft; soms spoorde een kind een ander aan zijn deel te nemen. Een mens of dier dat erop kan rekenen dat de opbrengsten eerlijk gedeeld worden, zal eerder geneigd zijn tot samenwerking, schrijven de onderzoekers. (NRC)