Kerstpakket-wetjes

De euro mag dan in zwaar weer verkeren, er kwam ook goed nieuws uit Europa. Ook in 2010 werden talloze nieuwe wetten ingevoerd waar de Europese burger direct zijn voordeel mee doet.

Zo hoeft niemand meer te vrezen dat hij met de aanschaf van een hardhouten meubel bijdraagt aan de verwoesting van tropisch regenwoud. Ander voorbeeld: als u op reis in Europa vertraging oploopt is een financiële vergoeding vanaf 2010 verplicht. Jawel, het is zelfs een heus nieuw Europees burgerrecht.

En dan mijn persoonlijke favoriet: alle Europese landen moeten dezelfde telefoonopladers gebruiken. Hoe je dat ook wendt of keert, dat is gewoon handig. Nooit meer paniek op vakantie in Spanje als blijkt dat je je oplader vergeten bent. Nooit meer low battery. Daar ben ik Europa dankbaar voor.

Maar toch wringt het. Want terwijl de Europese Unie zich weer een jaar lang druk maakte om allerlei mini-rechtjes, kerstpakket-wetjes en ander luxueuze regelgeving, is bij de nieuwe EU-voorzitter Hongarije thuis één Partij opgestaan. Zo’n echte Partij met grote P, die na de verkiezingen alle macht naar zich toe trekt. Premier Orban wil de grondwet herschrijven, de hoeveelheid parlementsleden halveren. Hij snoerde de mond van het constitutionele hof over de budgetplannen. Partijleden of partijvrienden werden president of kregen topposities bij de financiële toezichthouder, de nationale rekenkamer en bij een nieuw ingestelde commissie die de media in de gaten zal houden. Boetes voor ongebalanceerde of immorele berichtgeving kunnen oplopen tot 1 miljoen euro.

Europa fluit Hongarije terug, spreekt er schande van, neemt resoluties aan, roept op het matje en maakt zich ernstige zorgen, maar doet niets, en lijkt ook geen aanstalten te maken. Het is een interne aangelegenheid. En wat kan Europa hier nog geloofwaardig tegenin brengen nadat Berslusconi’s mediamonopolie en Sarkozy’s Romapolitiek onbestraft bleven?

Gelukkig kan Europa wel op andere gebieden iets betekenen voor de Hongaren. Op 17 januari komt het Europees Parlement weer bijeen om de harmonisering van de markt van bouwproducten te bespreken. Zodat elke Europeaan zal worden beschermd tegen ondeugdelijk, misleidend, of zelfs gevaarlijk gereedschap. En ook zonder functionele democratie is dat heus best prettig.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger