Kenia: weer minister weg wegens corruptie

Dankzij bevoegdheden die in de nieuwe grondwet zijn vastgelegd.

De minister van Industrialisatie van Kenia is gisteren afgetreden, nadat de Keniaanse corruptiebestrijding had verklaard dat hij gearresteerd zou moeten worden wegens ambtsmisbruik. Henry Kosgey wordt beschuldigd van het importeren van tweedehands auto’s voor eigen gewin. Kosgey is de tweede minister in Kenia binnen korte tijd die terugtreedt na beschuldigingen van corruptie. Een derde is geschorst.

Kosgey is volgens het Internationale Strafhof een van de drijvende krachten achter het politieke geweld in Kenia na de verkiezingen in 2007.

Kenia is een van de meest corruptie landen van Afrika. Het Keniaanse ministerie van Financiën vermoedt dat eenderde van het overheidsbudget verdwijnt door corruptie. Maar sinds Kenia in augustus per referendum een nieuwe grondwet aannam, wordt corruptie aangepakt. Dankzij nieuwe bevoegdheden zijn nog nooit hoge politici in Kenia veroordeeld wegens corruptie. (Reuters)