Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kabinet: 300 politieagenten naar Afghanistan dit jaar

Politieagenten in Kunduz met het stoffelijk overschot van een collega die omkwam bij een aanslag door een zelfmoordterrorist op 23 december. Foto AP / Fulad Hamdard

Het kabinet wil later dit jaar een politietrainingsmissie van ruim 300 man naar Afghanistan sturen. De Nederlandse trainers en hun beschermers worden gedeeltelijk bij de Duitsers in Kunduz ondergebracht.

Dit bericht NRC Handelsblad vandaag op basis van bronnen in Den Haag en Brussel. Het kabinet zal naar alle waarschijnlijkheid vrijdag over dit voornemen praten en wellicht dan ook al een besluit nemen. Het gaat om een gecombineerde missie van de Europese Unie en de NAVO.

De trainers gaan aan de slag op zowel politiescholen als in het veld. Daarnaast zullen de reeds in Afghanistan gestationeerde vier F-16 gevechtsvliegtuigen en het daarbij horende grondpersoneel in het land blijven.

Om de missie ook echt uit te kunnen zenden, is het minderheidskabinet-Rutte afhankelijk van de oppositie. De PVV, gedoogpartner van het kabinet, is fel gekant tegen nieuwe Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan.

Het kabinet hoopt een deel van de oppositie over de streep te trekken door uitvoering te geven aan wensen die bij oppositiepartijen leven. Voor GroenLinks en D66 is vooral van belang dat het om het trainen van Afghaanse politieagenten gaat en dat dit zoveel mogelijk onder EU-vlag zal gebeuren.

Lees de uitgebreidere berichtgeving en achtergronden vanmiddag in de papieren krant of na drie uur in de digitale editie.