Is de Mexicaanse griep terug? Ja

This 2009 image taken through a microscope and provided by the Center for Disease Control and Prevention, shows the H1N1 strain of the swine flu virus. The swine flu epidemic crossed new borders Tuesday with the first cases confirmed in the Middle East and the Asia-Pacific region, as world health officials said they suspect American patients may have transmitted the virus to others in the U.S. (AP Photo/Center for Disease Control and Prevention, C. S. Goldsmith and A. Balish)
This 2009 image taken through a microscope and provided by the Center for Disease Control and Prevention, shows the H1N1 strain of the swine flu virus. The swine flu epidemic crossed new borders Tuesday with the first cases confirmed in the Middle East and the Asia-Pacific region, as world health officials said they suspect American patients may have transmitted the virus to others in the U.S. (AP Photo/Center for Disease Control and Prevention, C. S. Goldsmith and A. Balish) AP

De Mexicaanse griep heeft in Nederland opnieuw twee levens geëist. In de regio Nijmegen zijn in december twee kinderen overleden. Zij hadden geen chronische ziekte die hen kwetsbaar maakte voor griep.

1Is de Mexicaanse griep terug?

Ja, en hij was verwacht. De laatste weken van 2009 nam het aantal griepzieken in Europa langzaam toe. En een deel is ziek door het virus van de Mexicaanse griep. Officieel heet die nu de influenza A (H1N1) 2009. In Groot-Brittannië heerst inmiddels een forse griepepidemie. Daar eiste de griep al het leven van 40 mensen. Het zijn vooral jongere mensen, net zoals in 2009 tijdens de eerste uitbraken van de Mexicaanse griep.

2Wat was die Mexicaanse griep ook al weer?

Het is een nieuwe griep die in april 2009 voor het eerste mensen ziek maakte in de Verenigde Staten en Mexico. Zo’n nieuwe griep ontstaat doordat bestaande griepvirussen – in dit geval afkomstig uit varkens – met elkaar vermengen tot een virus dat slecht door het menselijke afweersysteem wordt herkend.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep die griepgolf in juni 2009 uit tot een pandemie. Daar kwam (achteraf) veel kritiek op, want het was weliswaar een nieuw virus, maar het veroorzaakte een tamelijk milde griep. Behalve bij sommigen waarbij de ziekte plotseling ernstig wordt. De Mexicaanse griep zorgde in Nederland voor een erg vroeg griepseizoen 2009-2010. Er overleden toen 63 mensen aan het virus. De normaal ook optredende veel hogere sterfte aan hartziekten en longontsteking tijdens een griepgolf bleef echter uit. Traditioneel is een nieuw griepvirus een blijvertje: het is het virus dat in de jaren daarna de jaarlijkse griepgolf ‘verzorgt’.

3Werken de vaccinaties van 2009 nog of moet ik mij opnieuw laten inenten?

Wie in 2009 is gevaccineerd met het vaccin tegen Mexicaanse griep is nog wel beschermd, schrijft het Nationaal Influenza Centrum (NIC) in zijn nieuwsbrief. Het inderhaast gemaakte ‘pandemievaccin’ is in 2009 aangeboden aan chronisch zieken, 60-plussers, zwangere vrouwen, kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar en huisgenoten van baby’s jonger dan zes maanden. Van de kinderen tot vijf jaar kreeg uiteindelijk 62 procent de twee aanbevolen prikken.

Vorig jaar waren er twee griepvaccins. Behalve het pandemievaccin was er het normale wintergriepvaccin. Wie in 2009 alleen die prik haalde is nu niet beschermd tegen de Mexicaanse griep. Wie afgelopen najaar de wintergriepprik haalde is wel goed beschermd. Dit jaar zit het virus van de Mexicaanse griep in het gewone wintergriepvaccin. Het ministerie van VWS besloot deze zomer om de griepprik niet meer aan te bieden aan zwangeren en aan kinderen van 0 tot 5 jaar.

Wie zich nu nog wil laten vaccineren is eigenlijk te laat. Het vaccin is vrijwel op en de echte griep is er waarschijnlijk voordat het vaccin goed werkt.

4De griepgolf die er nu aankomt, is dat weer de Mexicaanse griep?

Ja, maar hij is niet alleen: er waart tegelijkertijd een influenza B virus rond. Een influenza A, waar de Mexicaanse griep toe behoort, is er elke winter; influenza B slaat meestal een paar jaar over. De laatste winter met veel B-griep in Nederland was in 2007-2008.

5Als ik nu griep krijg, moet ik dan naar de huisarts?

Meestal niet. Griep is nog steeds een ziekte die bij de meeste mensen vanzelf overgaat. Alleen bij jonge kinderen en als de griep binnen een etmaal echt ernstig wordt, met kortademigheid bijvoorbeeld, of bij mensen die al een andere ziekte hebben, is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

    • Wim Köhler