Inflatie risico voor herstel economie

Cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten en inflatie in Europa roepen vragen op over de houdbaarheid van het ruime monetaire beleid. Als deze ontwikkeling doorzet vrezen analisten dat het economisch herstel wordt geremd door inflatie.

Vanwege die vrees de koersen op de Europese beurzen stonden gisteren en vandaag onder druk.

Komende vrijdag worden in de Verenigde Staten cijfers over de werkgelegenheid bekendgemaakt. De verwachting is dat Amerikaanse bedrijven in de maand december 150.000 nieuwe mensen hebben aangenomen. Dat is drie keer zoveel als de maand ervoor. Andere cijfers geven eenzelfde trend weer.

Hoewel deze cijfers duiden op een herstel van de Amerikaanse economie, blijft er twijfel bestaan over de kracht van het herstel. Ondanks relatief goede berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt, gaat de Amerikaanse centrale bank door met het opkopen van obligaties, zo blijkt uit de notulen van de Fed die gisterenmiddag bekend werden gemaakt.

Ook cijfers over de inflatie in Europa duiden op economisch herstel. In de maand december steeg de inflatie binnen de eurozone boven de 2 procent. Daarmee ligt de inflatie voor het eerst in ruim twee jaar boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Het herstel in Europa wordt gedreven door de Duitse economie, die maximaal profiteert van de snel stijgende wereldhandel.

In landen als Ierland, Griekenland, Portugal en Spanje dreigt krimp vanwege de harde bezuinigingen die nodig zijn om de grote tekorten van de overheid terug te brengen. Als de inflatie in Europa hoog blijft kan dat de ECB in de problemen brengen. Een krapper monetair beleid dat nodig is om de inflatie te beteugelen kan de fragiele economieën in Zuid-Europa verder in de problemen brengen.

Een dergelijk schisma doet zich ook voor op mondiaal niveau. De economieën van China en India draaien op volle toeren. Dat leidt tot een snelle stijging van prijzen voor olie en andere cruciale grondstoffen zoals koper. Deze prijsstijgingen kunnen de inflatie in Europa en de Verenigde Staten verder opdrijven. Als dat leidt tot structureel te hoge prijsstijgingen dan zullen de centrale banken gedwongen zijn om de groei af te remmen: dat leidt tot stagflatie.

Om de groei van de economie in China af te remmen, heeft de Chinese centrale bank de rente de afgelopen drie maanden al twee keer verhoogd. Desondanks tikte de olieprijs gisteren het hoogste niveau in twee jaar aan. Analisten verwachten dat de prijs van olie het komende jaar ruimschoots boven de 100 dollar uitkomt.