In de Verenigde Staten regent het dode vogels

Alweer dode vogels uit de lucht gevallen in het zuidoosten van de VS. „De spreeuwen hebben moeite om in leven te blijven”, grapte persbureau AP gisteravond. Op Oudejaarsavond vielen er in de Amerikaanse staat Arkansas drie- tot vijfduizend epauletspreeuwen uit de lucht, drie dagen later lagen er ’s ochtends opeens vijfhonderd dode vogels op de weg in het aangrenzende Louisiana. Weer epauletspreeuwen, maar ook andere algemene Amerikaanse vogeltjes.

Er lijkt geen enkel verband tussen de twee gebeurtenissen te bestaan, maar in de Amerikaanse media zijn de dode vogels alomtegenwoordig. Niet dat epauletspreeuwen zo opwindend zijn: die zwarte vogeltjes met roodgele schouders (niet verwant aan onze spreeuwen) komen veel voor in de VS. Maar dat er binnen een week tweemaal honderden dode vogels uit de lucht komen vallen, is een zeldzaam toeval. Dat honderden vogels in een korte periode doodgaan, is op zichzelf wél normaal. Alleen al sinds oktober gebeurde dat in de Verenigde Staten negen keer – de US Geological Survey houdt er statistieken van bij. Meestal zijn vogelziektes de oorzaak. Maar dan vallen de vogels niet in één keer uit de lucht en duurt de ziekte enkele weken.

De vogels in Louisiana lijken massaal tegen een hoogspanningskabel aangevlogen te zijn. Dat gebeurt zangvogeltjes niet vaak. Meestal worden juist roofvogels, reigers en ooievaars het slachtoffer van hoogspanningsleidingen, analyseerden Italiaanse biologen een paar jaar geleden. Misschien waren de vogels in Louisiana al ziek of op een andere manier verstoord, opperde een ornitholoog.

In Arkansas kwamen de epauletspreeuwen net voor Nieuwjaar naar beneden in het dorp Beebe, waar een grote kolonie van de spreeuwen zat. Mogelijk hebben ze zich doodgevlogen, opgeschrikt door vuurwerk. Het Veterinair Diagnostisch Laboratorium van de staat zag bij de eerste onderzochte vogels wonden en inwendige bloedingen. Er zijn nog meer vogels verzameld voor sectie.