Hoogste waterstand in Rockhampton

Australiërs drinken beer in een pub in Depot Hill in Rockhampton, Queensland.
Australiërs drinken beer in een pub in Depot Hill in Rockhampton, Queensland. Foto Reuters / Daniel Munoz

In de Australische stad Rockhampton is vannacht het hoogste waterpeil van 9,4 meter bereikt. Het water heeft meer dan 40 steden bereikt en legt niet alleen de industrie grotendeels plat, maar vormt ook een bedreiging voor het Great Barrier Reef.

Een gebied ter grootte van Duitsland en Frankrijk is getroffen door de ernstigste overstromingen (kaart) in vijftig jaar. Volgens de Australische autoriteiten zijn zo’n 200.000 mensen direct getroffen. Meer dan 22 steden zijn afgesloten van de buitenwereld.

Great Barrier Reef bedreigd
Ook het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt nu bedreigd, omdat tonnen aan modder en vuil door het afvalwater meegevoerd worden naar de zee. Afval en pesticiden vormen volgens onderzoekers een gevaarlijke cocktail voor het rif.

Kolenindustrie ligt plat
Queensland is ‘s werelds grootste exporteur van steenkool. Door de overstromingen staan veel kolenmijnen onder water en moest 75 procent van de mijnen noodgedwongen sluiten. Als gevolg hiervan dreigt de staalprijs de komende tijd flink te stijgen. Dit heeft een “enorme impact” op de internationale markten en de productie van staal, aldus Anna Bligh, premier van Queensland gisteren op de lokale televisie.

Cycloon
Eind december raasde de cycloon Tasha over Queensland. Het tropische noorden van Australië wordt elk jaar getroffen door het regenseizoen. Ook wordt het gebied geteisterd door orkanen.

De weersvoorspellingen zijn niet gunstig. De problemen zullen naar verwachting nog weken aanhouden. Zie hier een fotoserie van de Brisbane Times.

    • Marije Willems