Hongarije weer onder vuur van Europese Unie

Onderzoek of omstreden belasting buitenlandse bedrijven benadeelt.

De Europese Commissie onderzoekt of Hongarije Europese regels voor de interne markt schendt en buitenlandse bedrijven discrimineert. In oktober legde de Hongaarse regering voor drie jaar een ‘crisisbelasting’ op aan bedrijven in de telecom-, energiesector en detailhandel. Deze belasting lijkt ontworpen om Hongaarse bedrijven te bevoordelen ten opzichte van buitenlandse multinationals.

Het onderzoek zet Hongarije, dat deze week het EU-voorzitterschap overneemt, weer in een negatief daglicht. De Hongaarse regering ligt in Europa al onder vuur vanwege een nieuwe mediawet, die het mogelijk maakt media te beboeten op basis van de inhoud van berichtgeving.

In de belastingwetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen kleine en grote bedrijven, die zwaarder worden belast. De meeste succesvolle grote bedrijven en zo’n 90 procent van de financiële sector zijn in buitenlandse handen. Premier Orbán laat zich graag negatief uit over multinationals, die Hongarije volgens hem gebruiken als lagelonenland en wingewest. Kort na zijn aantreden in mei werd besloten om de winsten van banken en verzekeraars extra te belasten. Volgens de regering zijn de belastingen nodig om binnen de begroting te blijven, zoals Europa eist.

„Ik ontken dat deze belastingen discriminerend zijn en gericht zijn tegen buitenlanders”, zei de Hongaarse minister van EU-zaken. (NRC)