Het gaat beter maar te langzaam

Vandaag: Esmaa Alariachi, een van de ‘meiden van halal’ over polarisatie

Europa, Nederland, Leeuwarden,16-07-2008 Stadskantoor Leeuwarden. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) is anderhalf jaar geleden opgericht zodat Illegalen, zorgvuldig, waardig en tijdigÓ het land verlaten. Alex Boer is ŽŽn van de 450 medewerkers van DT&V. Hij moet uitgeprocedeerde asielzoekers ervan overtuigen dat het beter voor ze is het land te verlaten Foto: Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Als het aan Esmaa Alariachi (31) ligt dan verwijzen we het het hele freaky allochtonenprobleem naar de prullenbak. Het bestaat namelijk niet, zegt ze. Althans, nauwelijks. Het valt in het niet vergeleken bij de echte problemen van Nederland. We zitten middenin een economische crisis. We hebben groot tekort aan leraren. De gezondheidszorg wordt te duur en kan de vergrijzing niet aan. We staan elke dag in de file. De lucht wordt slechter. Straks loopt je kind nog met een gasmasker over straat. En waar klagen de Nederlanders over? Over die anderen, over de allochtonen.

Je kunt twisten over de omvang van het probleem, het wordt in elk geval als probleem ervaren.

„Precies. Het wordt als probleem gevoeld. Maar dat komt doordat de focus op een kleine groep probleemgevallen ligt. Iedereen mag zijn eigen voorkeuren hebben. Je mag moslims niks vinden, je mag allochtonen niks vinden, je mag oudere dames in bloemetjesjurken niets vinden. Maar ze zijn er. Accepteer dat er mensen in dit land anders zijn. En respecteer ze. Het is net als bij je zusje. Het is een kreng, maar ze is er. En het is wel je zusje.”

Als je echt vindt dat iets een probleem is, is het lastig om het erbij te laten zitten.

„Mee eens. Maar kom dan met realistische oplossingen. Dus niet gaan onderzoeken wat een allochtoon nu eigenlijk kost of oplevert. Laten we een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten. Daar maken ze van een muziekclip meteen twee versies. Een lekker vulgaire, voor de vrije Europese markt. En een wat kuisere multiculti-versie voor het eigen land. Ze weten dat niet iedereen hetzelfde is, en dat niet iedereen hetzelfde wil. Verschil is daar volkomen normaal. Zo is het nu eenmaal.”

Zie je die mentaliteitsverandering in de nabije toekomst in Nederland?

„2001 was met de aanslagen in Amerika het dieptepunt. Sindsdien is het wel wat beter geworden maar het gaat heel langzaam. Te langzaam. Ik vind het fijn als onze kinderen niet in een gepolariseerde samenleving hoeven op te groeien. Maar het liefst wil ik er zelf ook nog van kunnen genieten.”

Wat moet er gebeuren om het te versnellen?

„Het gaat om bewustwording. Klinkt dat te filosofisch? Sorry, maar ik denk het echt. Geert Wilders heeft grote aanhang, maar voor een groot deel is het kuddegedrag. Zeurkousjes hou je altijd. Dat is niet erg, het hoort erbij. Zolang het een minderheid is.”

Moeten de allochtonen zelf niet meer hun stem laten horen?

Ze zucht. „Zeker, maar niet steeds dezelfde.” Ze vindt dat ze zichzelf genoeg heeft ingezet voor een minder gepolariseerde samenleving. Gewoon door met hoofddoek op televisie te verschijnen als een van de meiden van Halal in de gelijknamige televisieserie van de NPS. Daarin reisde ze samen met haar zussen Jihad en Hajar, net als Esmaa geboren en getogen in Amsterdam-West, door Nederland. Alledrie zijn ze goedgebekt, goed opgeleid en slim. Er volgden talloze televisie-optredens. Eind vorig jaar deed ze mee aan het programma De Pelgrimscode. En ze heeft ook een eigen carrière, als hoofd klantenservice bij de nieuwe energie-maatschappij Orro Energy in Delft.

Wie doet het dan wel?

„De meeste allochtonen hebben een eigen carrière, zoals ik. Ze zien ook het enorme probleem niet zo. Nadeel is dat er altijd een stel exoten het woord voert in het debat.”

Er zijn problemen.

„Er zijn problemen, natuurlijk zijn er problemen. Ik woon in Amsterdam-West en ik kom die vervelende ettertjes tegen. Soms staan ze net een fiets te jatten. Ik spreek ze aan. Die jongen staat daar geen fiets te jatten omdat hij Marokkaan is. Hij is slecht opgevoed, hij wil stoer doen, weet ik wat. Ik heb jarenlang les gegeven op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Het zat er vol met slecht opgevoede kinderen. Witte kinderen. Maar die kinderen zien we niet, ze vallen niet op of zo.”

Niet het gedrag maar de etniciteit telt?

„Ja, en die is onbelangrijk. Nederland is een klassenmaatschappij. Er zijn chique autochtonen die winkelen in de P.C. Hooftstraat en er zijn tokkies. Er zijn chique allochtonen en er zijn tokkie-allochtonen. Er zijn veel geslaagde allochtone ondernemers. De man achter Orro Energy is bijvoorbeeld een Turk. Er is een allochtoon burgemeester van Rotterdam, er zijn voetballers en Kamerleden met verschillende achtergronden. We hebben allochtone én autochtone zwervers en criminelen.

„Allochtone criminelen zijn net zo vervelend als autochtone criminelen. Maar ze worden als verschillende problemen gezien. Een autochtoon is crimineel, een Marokkaan is een religieuze terrorist. Terwijl die sukkel nog nooit een Koran gezien heeft. Zo'n jongen van 15 kickt erop dat hij met zijn bontkraagie in de lokale krant staat.”

Waarom doet hij het?

„Hoe moet ik dat nou weten? Ik weet hooguit waarom mijn eigen broer iets doet, en zelfs daar ben ik niet verantwoordelijk voor want hij is 23. Ik ben zeker niet verantwoordelijk voor al die anderen.”

    • Sheila Kamerman