Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Brand Moerdijk onder controle

Grote brand in Moerdijk.
Grote brand in Moerdijk. Foto WFA / Thymen Stolk

De brand op het complex van Chemie-Pack op het industrieterrein in het Brabantse Moerdijk (Maps) is onder controle. De brandweer gaf  even na middernacht het sein ‘brand meester’. Sinds half drie donderdagmiddag tot ver in in de avond woedde een zeer grote brand. Vooralsnog zijn daarbij geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, verklaren verschillende bronnen.

In het westen van Brabant en het zuiden van Zuid-Holland is groot alarm geslagen. Mensen in de omgeving van het bedrijf wordt opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden. Voor de regio Zuid-Holland-Zuid geldt de hoogste alarmfase.

Het gaat om het bedrijf Chemie-Pack aan de Vlasweg op een industrieterrein. Het bedrijf bewerkt en verpakt chemische producten. Volgens de politie zijn vooralsnog geen gewonden gevallen bij de brand en er zijn geen woningen in de directe nabijheid van de brand. De brandweer verricht metingen om het gevaar van de rook vast te stellen.

Grote rookontwikkeling boven industriegebied Moerdijk. Foto: Brabant 10, www.brabant10.nlGrote rookontwikkeling boven industriegebied Moerdijk. Foto: Brabant 10, www.brabant10.nl

Update 16:35: In de omgeving van Moerdijk rijden geluidswagens rond en is het luchtalarm afgegaan om bewoners op te roepen ramen en deuren gesloten te houden.

Update 16:55: Omroep Brabant: volgens medewerkers van Chemie-Pack is bij het bedrijf 400.000 liter zwaar kankerverwekkende chemisch materiaal opgeslagen.

Update 17:06: De naastgelegen scheepsschroevenfabriek Wärtsila staat nu ook in brand.

Update 17:28: RTV Rijnmond meldt dat er op dit moment nog geen schadelijke stoffen gemeten zijn, maar de kans groot is dat dat wel het geval is als de rook daalt en nieuwe metingen worden gedaan. Onbevestigde berichten melden dat er geen gewonden zijn.

Update 17:37: Op de livebeelden van RTL7 zijn enorme ontploffingen te zien en te horen. Hun live-beelden hier. De politie meldt dat de stoffen “giftig, bijtend en brandbaar” zijn.

Update 18:11: WFA-fotograaf Kees Spruijt maakte om half zes vanaf de Rotterdamse Euromast een foto van de rooksluier die boven Rotterdam hangt.

Blik vanaf de Euromast, aan de zuid-oost rand van de stad is er een grauwe sluier. Foto WFA / Kees Spruijt

Blik vanaf de Euromast, aan de zuid-oost rand van de stad is er een grauwe sluier. Foto WFA / Kees SpruijtBlik vanaf de Euromast, aan de zuid-oost rand van de stad is er een grauwe sluier. Foto WFA / Kees Spruijt

Update 18:25:: Omwoners zijn nu alleen nog aangewezen op radio en televisie voor officiële berichtgeving, want de crisissite crisis.nl is overbelast.

Update 18:50: Weerbericht RTV Rijnmond: “De wind komt vanuit het zuiden tot zuidoosten, kracht 4. Hoger gelegen - vanaf een hoogte van 300 meter - komt de wind voornamelijk uit het zuiden en zuidwesten. Het westelijk deel van het Rijnmondgebied heeft er daarom minder last van. Naar het oosten toe krijgen ze des te meer met de grote rookpluim te maken. En binnen het uur gaat het in Moerdijk regenen.”

Update 19:12: Volgens burgemeester Denie van Moerdijk zijn er vooralsnog geen concentraties chemische stoffen gemeten en is er “geen gevaar voor de volksgezondheid”. Hij bevestigde nogmaals dat er geen slachtoffers zijn.

Update 19:14: De brandweer hoopt binnen anderhalf uur het sein brand meester te kunnen geven, zegt een woordvoerder van de politie op RTV Rijnmond. CNN maakt ook melding van de brand.

Update 19:22: Diederik Samsom zegt op Twitter: “In 2008 bij Chemie-Pack 5 overtredingen van het “Besluit Risico Zware Ongevallen” geconstateerd. Benieuwd of die inmiddels waren verholpen.” Burgemeester Denie verklaarde dat “het zou kunnen dat het bedrijf vier jaar geleden een dwangsom opgelegd heeft gekregen. Maar er zijn er geen aanwijzingen dat het bedrijf bepaalde veiligheidsregels heeft overtreden.”

Update 19:24: Er zijn meldingen van gezondheidsklachten, meldt RTV Rijnmond.

Update 19:36: Sein brand meester wordt verwacht rond acht uur, half negen, meldt Omroep Brabant. Hun verslaggever zegt dat er het afgelopen uur geen ontploffingen meer zijn geweest. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand nog overslaat naar een nabijgelegen afvalstoffenterminal, waar olie ligt opgeslagen. Ook BBC meldt de brand.

Update 19:51: Op een persconferentie zegt burgemeester Brok van Dordrecht zojuist ook dat er ook tijdens de laatste metingen geen schadelijke stoffen zijn gemeten, maar dat de waarschuwing van kracht blijft: ramen en deuren gesloten houden.

Update 20:15: De brand is overgeslagen naar een derde pand, meldt Omroep Brabant. Dat leidt weer tot grote vlammen.

Update 20:51: De vlammen laaien weer op tot tientallen meters hoogte. Waarschijnlijk zijn ze overgeslagen naar een nieuwe loods, meldt de NOS. Ook de kantoorpanden van Chemie Pack staan in de brand. Bij GeenStijl staan indrukwekkende foto’s.

Update 22:10: Volgens een woordvoerder is de brandweer van plan rond 22:30 een “schuimdeken” over het vuur te leggen. Dat zou het vuur in één keer moeten stoppen, maar kan wel zorgen voor veel rookontwikkeling.

Update 22:31: De A16 wordt afgesloten omdat de schuimdeken die over het terrein wordt gelegd, gepaard gaat met veel rookontwikkeling. De Voedsel- en Warenautoriteit adviseert om vee dat in het gebied waar de rook naar toetrekt staat, van het land te halen.

Update 23:02: Volgens de brandweer kan de schuimdeken nog niet worden aangelegd omdat het vuur nog te hoog oplaait. De deken kan wel “op korte termijn worden neergelegd”, meldt Radio Rijnmond. Volgens de brandweer is het vuur wel onder controle, maar kan het nog tot diep in de nacht duren voordat het sein ‘brand meester’ kan worden gegeven.

Update 0:19: De schuimdeken wordt op dit moment in fases over het vuur gelegd.

Update 0:40: Het sein brand meester is gegeven. Het nablussen zal nog wel enkele uren duren.

Beelden van de brand

Hieronder beeld van YouTube. Omroep Brabant heeft een groot aantal foto’s van de brand verzameld. Zij zijn samen met RTV Rijnmond zijn aangewezen als rampenzenders.