Fors aantal rijdt ondanks ontzegging, maar dat vormt gering gevaar

Zeker één op de twintig mensen met een rijontzegging neemt toch plaats achter het stuur, maar dat brengt nauwelijks een extra risico voor de verkeersveiligheid met zich mee. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Elk jaar worden door de politie ongeveer 1.200 mensen aangehouden die rijden tijdens een periode van rijontzegging. Dit is een ondergrens van het aantal mensen dat de rijontzegging schendt. Uit een recente enquête is gebleken dat 12 procent van de mensen met een rijontzegging toch de auto had gepakt, aldus SWOV. Ook dat is vanwege de sociale onwenselijkheid van het toegeven van de overtreding waarschijnlijk een lage inschatting.

Aandeel in ongevallen gering
In Nederland zou volgens de SWOV slechts een klein deel van de ongevallen worden bespaard als personen met een maatregel of sanctie op het rijbewijs niet meer als bestuurder van een motorrijtuig aan het verkeer zouden deelnemen.

In het algemeen stelt de stichting dat bestuurders die om wat voor reden dan ook zonder geldig rijbewijs rijden, wel een hoger risico voor de verkeersveiligheid met zich meebrengen. Volgens de stichting is een verhoogde risicofactor 2,5 “mogelijk” in Nederland. Maar op het specifieke risico van mensen met een rijontzegging kan niet worden “ingezoomd”, stelt de SWOV.

Uit studies in andere landen blijkt dat ook daar bestuurders zonder geldig rijbewijs vaker betrokken zijn bij (ernstige) ongevallen dan bestuurders met een geldig rijbewijs. Onderzoek in de VS en Groot-Brittannië wijst op een 2,7 tot 9 keer hoger relatief risico. Deze cijfers zijn niet zonder meer over te zetten naar Nederland, stelt de SWOV.