Extra bewaking voor drie koptische kerken

De koptische kerken in Utrecht en Eindhoven deden nog geen aangifte van bedreigingen.

Drie koptisch orthodoxe kerken in Nederland nemen maatregelen tegen eventuele aanslagen. De politie houdt de kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht ook in de gaten, na de bloedige aanslag in Egypte. Dit heeft een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gisteren gemeld. „Het Korps Landelijke Politiediensten heeft een lijntje gelegd met de regiokorpsen. Niet alarmerend bedoeld, maar puur om te zeggen: jongens, weet wat er speelt en houd een vinger aan de pols.” De NCTb en de politie doen geen mededelingen over de veiligheidsmaatregelen. Gisteren hadden de koptische kerken in Utrecht en Eindhoven nog nog geen aangifte gedaan van bedreiging – de Amsterdamse politie surveilleert sinds gisteren veelvuldig bij de koptisch orthodoxe kerk in Amsterdam-Noord, het gebedshuis van de oudste en grootste koptische gemeenschap in Nederland. „Elk uur komt de politie meermalen langs de kerk”, zei de pastoor van de kerk. Afgelopen oudejaarsnacht kwamen bij een aanslag op Egyptische kopten zeker 21 mensen om het leven. De aanslag zou het werk zijn van Al-Qaeda-achtige groepen. Op een Al-Qaeda-lijst met mogelijke doelwitten staan ook de koptische kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Morgen bewaken vrijwilligers de traditionele kerstviering van de kopten in de kerk in Amsterdam-Noord, die van 6 op 7 januari plaatsvindt. (NRC)