Een preventieve celstraf? Ridicuul!

opinext@nrc.nl

Notoire, recidiverende geweldplegers die vorig jaar zijn betrapt op oudejaarsavond hadden dit jaar preventief de cel in gemoeten, vinden de woordvoerders veiligheid en justitie van de PvdA (nrc.next, 30 december). Dit lijkt me toch een ridicuul voorstel.

Volgens mij is het principe van onze rechtsstaat dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. En bewijzen dat iemand schuldig is gaat lastig als iemand een misdaad niet eens kan begaan omdat je hem al opgesloten hebt.

Het klinkt natuurlijk heel mooi, mensen van tevoren oppakken omdat je ‘weet’ dat ze voor rottigheid gaan zorgen, maar het punt is dat je dat niet weet. Je weet niet zeker dat deze mensen dit jaar over de scheef gaan, omdat ze dat toevallig de vorige jaren hebben gedaan. Je hebt nooit het recht om iemand preventief op te sluiten omdat hij een keer iets heeft gedaan (waarvoor hij al gestraft is) – je moet sluitend bewijs hebben dat iemand nu weer een misdaad gaat plegen. Als de politie kan bewijzen dat iemand plannen heeft gemaakt om een auto in de fik te steken voor oudjaarsavond, mogen ze hem van mij oppakken. Maar absoluut niet omdat hij dat vorig jaar heeft gedaan. Daar is die persoon dan al voor gestraft en je hoeft en mag iemand niet twee keer veroordelen voor dezelfde misdaad. Een dergelijke maatregel is veel schadelijker dan doen alsof het mogen slaan van een inbreker nieuw beleid is – dit beleid gaat namelijk tegen het fundament van onze samenleving in.

Ike Lieshout

Huizen

Opinieartikelen en brieven kun je sturen naar: opinext@nrc.nl

    • Ike Lieshout