Doodstraf voor Nederlandse in Iran

De Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami is in Iran ter dood veroordeeld wegens het smokkelen van drugs. Dat meldt de Wereldomroep, die met haar dochter sprak. Het vonnis werd zondag al uitgesproken, maar komt nu pas naar buiten omdat haar advocaat een zwijgplicht kreeg opgelegd, heeft de dochter tegen de omroep gezegd.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet meteen beschikbaar voor een reactie. De 45-jarige Bahrami werd eind 2009 opgepakt op verdenking van ‘oppositionele activiteiten’ en drugsbezit. Nederland heeft geprobeerd zich in te zetten voor Bahrami, maar Teheran erkent haar Nederlandse nationaliteit niet.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei begin september dat de Nederlandse ambassade haar belangen had mogen behartigen als de vrouw van oorsprong Nederlands zou zijn geweest. “Maar voor een geboren Iraniër is dat uitgesloten.”

Thomas Erdbrink, onze correspondent in Teheran, is somber over de perspectieven van Bahrami:

Deze uitspraak betekent dat Bahrami nog dieper in de problemen zit dan er met name in Nederland tot nu toe werd aangenomen. Buitenlandse Zaken zei steeds dat ze met stille diplomatie zouden proberen om de straf van Bahrami te minderen, maar omdat ze ook nog wordt beschuldigd van staatsondermijnende activiteiten, wordt het nu wel heel moeilijk: zeker als ze daar naar verwachting óók de doodstraf voor krijgt opgelegd. En twee keer de doodstraf krijgen ze bij Buitenlandse Zaken echt niet meer weggepoetst.

    • Ward Wijndelts