De vriendin van Stieg Larsson

Acteurs Noomi Rapace en Michael Nyqvist, hoofdrolspelers in de Millennium-trilogie

Schreef wijlen Stieg Larsson de Millennium-trilogie samen met zijn partner? Deze en andere vragen komen weer op nu de KRO deze week de verfilming uitzendt. Vriendin Eva Gabrielsson houdt de lippen stijf op elkaar als deze vraag aan de orde komt in dit interview van de Zweedse publieke omroep - ook al is de kwestie extra pregnant aangezien de royalties van Larsson aan haar voorbijgaan omdat ze niet waren getrouwd. Wel benadrukt ze dat de twee eigenlijk hun hele schrijvende leven alles samen deden.

Het interview is mooi dankzij de onderkoelde toon. Zo spannend als de trilogie is, zo vlak lijkt het leven van de twee te zijn geweest. Tot ze plots droogjes meedeelt: “Ik verwachtte altijd een telefoontje van het ziekenhuis of de politie dat hij vermoord was.” Door neo-nazi’s want daar schreef Larsson als journalist vooral over.

En ja, als het nog niet duidelijk was uit de gruwelijke verkrachtingsscènes uit de serie: Larsson was feminist. “Maar dat was voor mannen niet toegestaan”, zegt Gabriellson, toen ze elkaar in de jaren zeventig leerden kennen.

    • Hans van der Lugt