De toon blijft in Eindhoven opvallend luchtig

Uit het jaarverslag van PSV blijkt dat de eredivisieclub er financieel slecht voor staat. Toch overheerst optimisme in Eindhoven.

30-10-2010, Eindhoven . PSV - FC Twente speler Jonathan Reis. Foto Bas Czerwinski
30-10-2010, Eindhoven . PSV - FC Twente speler Jonathan Reis. Foto Bas Czerwinski

Fred Rutten viel tijdens de nieuwjaarsreceptie van PSV met een opvallende bekentenis uit zijn rol. „Ik ben geschrokken van de situatie bij PSV”, stelde de coach in de businessruimte van de Eindhovense voetbalclub. „Ik dacht dat dit een gewone, gezonde club was. Het grote PSV. In de praktijk is dat totaal anders gebleken. Maar goed, ik verwijt niemand iets.”

PSV mag zich de trotse koploper van de eredivisie noemen, is nog actief in de Europa League en in het nationale bekertoernooi, maar de sportieve en financiële toekomst is ongewis. Ondanks het vertrek van sterspeler Ibrahim Afellay, de zware blessure van Jonathan Reis en een op handen zijnde transfer van Nordin Amrabat, mag Rutten geen spelers halen. Vorig seizoen verspeelde PSV na het tussentijdse vertrek van Danko Lazovic en Reis de landstitel.

PSV ontving gisteren zo’n vijfhonderd gasten en Tiny Sanders wilde niets van een crisis weten. De algemeen directeur hield een optimistische speech waarin hij het imago van een open, gastvrije en stabiele Nederlandse topclub met Brabantse wortels ten overstaan van de buitenwereld probeerde te bevestigen. Begrippen als „betrouwbaarheid”, „resultaatgerichte professionaliteit” en „innovatief ondernemerschap” noemde hij als de kernwaarden van PSV. Met een kwinkslag schetste Sanders de financiële situatie van de club. „De financiën waren in 2010 niet best, dit jaar ook niet, daarna wordt ’t beter.”

Maar ook toen de algemeen directeur iets dieper op de problemen in ging, bleef de toon luchtig. PSV stevent weliswaar op een verlies van twintig miljoen euro af, maar tot grote zorgen leidde dat niet. De opbrengsten kunnen met tien miljoen omhoog naar zestig miljoen euro. „Met name door meer sponsoring, beter benutten van de mogelijkheden van het stadion en de Herdgang (het trainingscomplex, red.) en door financieel rekening te houden met af en toe Champions League”, stelde Sanders. Verder paste PSV in samenspraak met de spelers het premiestelsel aan en wil de club makelaarsvergoedingen verlagen.

Sanders haalde tot slot de kou uit de lucht met een afsluitende conclusie. „Liquiditeit op korte termijn vormt geen probleem, op de langere termijn moeten de liquiditeiten eigen vermogen en resultaat aangepakt worden. Dat moet dit jaar gebeuren en de tekenen zijn hoopvol.” Vragen wenste de algemeen directeur van de Philips Sport Vereniging niet te beantwoorden. „Nee, want ik zeg alleen wat ik te zeggen heb.”

Wie het recentelijk verschenen jaarverslag leest, weet dat het intern serieus crisis is bij PSV. Voor het eerst geeft de club in dit verslag aan dat er de komende maanden nieuwe financiële bronnen moeten worden aangeboord om nog dit seizoen acute geldnood te voorkomen. En duidelijk is ook dat met het verwachte verlies over dit seizoen – vergelijkbaar met het tekort van 17,5 miljoen in 2009 – het eigen vermogen negatief gaat worden. PSV moet vrezen dat de club net als Feyenoord en Vitesse in categorie 1 terecht komt, het probleemklasje van de KNVB.

Dat is verrassend, gezien de sportieve staat van dienst van PSV; de club was als een van de weinige Europese clubs dertien keer deelnemer aan de lucratieve Champions League. Toch moeten PSV en ook de externe accountant in het jaarverslag constateren dat de continuïteit in het geding is. Een duidelijker alarmsignaal is in de financiële wereld moeilijk denkbaar. Blijkbaar hebben de onderhandelingen de afgelopen tijd met de banken – aan wie PSV een rente van bijna 8 procent moet betalen – niets opgeleverd. Maar een crisisgevoel? Nee, daar was gisteren geen sprake van.

Toch is het opvallend dat het afgelopen jaar een beroep werd gedaan op de diepe zakken van een van de commissarissen. Uit het jaarverslag blijkt dat een van de toezichthouders via een tweetal leningen 4,8 miljoen euro heeft verstrekt, een verdubbeling ten opzichte van een seizoen eerder. Wie die commissaris is, wil de club „uit privacyoverwegingen” niet zeggen. Intimi weten dat het om Wim van der Leegte gaat, wiens VDL Groep gisteren als nieuwe businesspartner (sponsor) werd gepresenteerd.

De geschiedenis dreigt zich te herhalen. Aan het begin van deze eeuw bleken commissarissen ook een financiële rol te spelen binnen de club: spelersfondsen die PSV kort daarvoor in het leven had geroepen, leken op een fiasco uit te draaien toen de transfermarkt in stortte. De miljoenen aan risicodragende investeringen kwamen voor rekening van zakenlieden, onder wie een aantal commissarissen. Die wilden hun investering omzetten in leningen. En daarbij werden ze gesteund door de raad van commissarissen.

PSV mag zich gezien de alarmerende woorden in het jaarverslag gelukkig prijzen dat het in tegenstelling tot Ajax geen beursfonds is. Menig belegger zou geschrokken zijn van de strekking van het jaarverslag. Volgens directeur Sanders is er weinig aan de hand, en wordt alles opgelost. Maar de altijd nuchtere trainer Rutten zal niet voor niets zijn geschrokken.

    • Koen Greven
    • Erik van der Walle