De laatste foto van de fotograaf

In this handout photo provided by the Dagsa Family on Tuesday, Jan. 4, 2011, an alleged assassin aims a gun at Reynaldo Dagsa, who was taking a picture of his family early Jan. 1, 2011, just outside their residence at Caloocan city, north of Manila, Philippines. Police say Dagsa was shot seconds later and died of his wounds. The photo was given to police by the family and the man identified in the picture was arrested Monday. The original photograph given to the police showed the three surviving family members smiling at the camera. The family, fearing further attacks, requested that the photograph be cropped to protect their identities. (AP Photo/Reynaldo Dagsa,)
In this handout photo provided by the Dagsa Family on Tuesday, Jan. 4, 2011, an alleged assassin aims a gun at Reynaldo Dagsa, who was taking a picture of his family early Jan. 1, 2011, just outside their residence at Caloocan city, north of Manila, Philippines. Police say Dagsa was shot seconds later and died of his wounds. The photo was given to police by the family and the man identified in the picture was arrested Monday. The original photograph given to the police showed the three surviving family members smiling at the camera. The family, fearing further attacks, requested that the photograph be cropped to protect their identities. (AP Photo/Reynaldo Dagsa,) AP

Reynaldo Dagsa was een lokale politicus op de Filipijnen. Hij bestuurde een wijk in de agglomeratie Manilla, totdat hij tijdens het oud-en-nieuwfeest afgelopen weekend werd doodgeschoten.

De dader en zijn handlanger konden eenvoudig worden opgepakt. Waarom? Omdat Dagsa op het moment van de moordaanslag een foto nam van zijn dochter, vrouw en schoonmoeder. Zij staan rechts op de foto – dat deel van de foto is hier weggelaten. Rechts naast de auto zie je de dader, die net bezig is zijn wapen te richten.

Vanwege het vuurwerk verklaarden de nabestaanden dat ze nooit een pistoolschot hebben gehoord. Ze zagen alleen Dagsa in elkaar zakken. Toen ze later de foto’s bekeken, zagen ze wat er was gebeurd en brachten de camera naar de politie. Die had de daders zo gevonden.

De schutter is een autodief die op borgtocht vrij was. Hij was ooit door Dagsa vastgezet en vermoordde hem waarschijnlijk uit wraak. Ook een handlanger van de man is inmiddels opgepakt.